Početna » ПОВЕЋАН БРОЈ РЕСПИРАТОРНИХ ИНФЕКЦИЈА КОД ДЕЦЕ

ПОВЕЋАН БРОЈ РЕСПИРАТОРНИХ ИНФЕКЦИЈА КОД ДЕЦЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Дечији и школски диспанзер паланачког Дома здравља бележи повећан број прегледа деце која се јављају због респираторних вирусних инфекција горњих дисајних путева. Пођеднако су захваћена деца предшколског и школског узраста.Реч је најчешће о вирусним инфекцијама горњих респираторних путева где су рота и адено вируси најчешће изазивачи. Симптоми су бол у грлу, малаксалост и веома често висока температура.

Тегобе трају негде између три до пет дана, а терапија је симптоматска. Поред вирусних инфекција у амбуланте долазе и деца са бактеријском инфекцијом. Терапија је поред симптоматске и антибиотска и траје од седам до 10 дана

Симптоми грипа

Сезонски грип карактерише клиничка слика са изненадним почетком повишене телесне температуре, кашљем који је обично сув, главобољом, болом у мишићима и зглобовима, малаксалошћу, болом у грлу и цурењем носа.

– Кашаљ може бити дуготрајан и да траје две и више недеља. Већина људи који имају грип се опораве унутар седам дана од почетка симптома, али грип може представљати и озбиљно обољење са тешком клиничком сликом, као и могућим смртним исходом, нарочито код особа које су у повећаном ризику од развијања тешких форми болести или компликација. Најучесталија компликација грипа је бактеријско запаљење плућа – подсетили су раније у „Батуту“.

Мере превенције

Поред вакцинације, постоје и опште превентивне мере које помажу у спречавању ширења вируса грипа, као што су:

– покривање носа и уста марамицом током кашљања и кијања након чега се употребљена марамица адекватно одлаже,

– редовно прање руку водом и сапуном, посебно након кашљања и кијања. Уколико вода није доступна, за дезинфекцију руку се може употребити средство на бази алкохола,

– избегавање додиривања очију, носа и уста,

– избегавање контаката са болесним особама,

– у случају оболевања потребно је остати код куће и не остваривати контакте са другим људима.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept