Početna » ПРЕДАВАЊЕ ДР МИЛАНА МАТЕЈИЋА НА ТЕМУ „ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО РЕЋИ НЕ ХПВ-у” У СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ”

ПРЕДАВАЊЕ ДР МИЛАНА МАТЕЈИЋА НА ТЕМУ „ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО РЕЋИ НЕ ХПВ-у” У СШ „ЖИКИЦА ДАМЊАНОВИЋ”

од Паланка данас
0 Коментар

 

Хумани папилома вируси (ХПВ) су породица вируса који могу да заразе кожу и слузокожу. Постоји преко 200 врста ових вируса који могу да инфицирају унутрашње и спољашње гениталије, аналну регију, регију усне дупље и ждрела, као и одређене делове коже, код жена и мушкараца.

Неки од типова ХПВ вируса се карактеришу као високоризични и они могу бити узрок настанка одређених врста карцинома, од којих је најчешћи карцином грлића материце. Скоро сваки сексуално активни човек је бар једном у животу заражен ХПВ вирусом. Већина инфекција траје до две године и затим нестаје из организма, а код око 10 % људи се задржи и након тога. ХПВ вируси не улазе у крв и зато наш организам не може да створи имунитет. Једини начин заштите је вакцина.

Вакцина постоји још од 2006. године у преко 160 земаља, а у чак 40 земаља је уврштена у Национални програм вакцинације. Вакцинацију је најбоље започети пре почетка сексуалне активности, код девојчица узраста 9-13 година, а може и касније, до 26 година. Вакцинација се спроводи и код дечака у узрасту од 9 до 26 година.

С обзиром на то да је ХПВ вакцина од ове године призната и у Србији и да је доступна у свим домовима здравља широм државе, доктор Матејић Милан, директор Дома здравља у Смедеревској Паланци, одржао је предавање у СШ „Жикица Дамњановић” везано за ХПВ инфекцију и вакцинацију код исте.

Предавању је присуствовало 60 ученика медицинског смера. Ученици су поред предавања били у могућности да поставе питања везано за тему и ван ње.Доктор је ученицима поделио и флајере. У плану је да се у наредном периоду спроведе вршњачка едукација, где ће информације добијене овим предавањем, ученици који су присуствовали предавању, пренети ученицима осталих одељења и смерова школе.

С обзиром на то да се 01.12. обележава као „Светски дан борбе против сиде“, доктор је ученицима презентовао и актуелно стање што се ове опаке болести тиче, као и иновације у дијагностици и лечењу. Према подацима Светске здравствене организације од сиде је тренутно оболело 38 милиона људи.

Највећи број људи се зарази незаштићеним сексуалним односом и употребом интравенских наркотика. Подсећања ради сида је француска скраћеница за „Синдром стечене имунодефицијенције“. ХИВ вирус напада имуни систем оболеле особе, тако да се често болест открије тек када се јаве честа обољења. Ако се оболела особа не лечи, смртни исход је известан. ХИВ – ом заражена особа још увек не може у потпуности да се излечи, али у међувремену постоје добре терапије, које спречавају даље ширење вируса у организму, тако да ХИВ-позитивне особе могу у већини случаја да живе без ограничења и не могу да преносе заразу.

Стручно веће наставника здравствене неге

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept