Početna » ПРЕДАВАВАЊЕ ГОСПОДИНА СТЕВИЦЕ КАРАПАНЏИНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

ПРЕДАВАВАЊЕ ГОСПОДИНА СТЕВИЦЕ КАРАПАНЏИНА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

У сали парохијског дома црквене општине паланачке при храму Свете Петке у Смедеревској Паланци, дана 29. маја 2023. године, господин Стевица Карапанчин, пуковник у пензији, одржао је предавање на тему “Вера и војска”.

од Паланка данас
0 Коментар

Господин Стевица је говорио о потребама васпостављања војног свештенства у српској војсци. Подсећао је на делове Светог писма Старог и Новог завета која говоре о рату и ратовању. Подсетивши најпре о појави рата у поднебесју међи анђелима, које се касније пренело на прве људе (сукоб Кајина и Авеља) и даље кроз сву историју човечанства на унутрашњу борбу са злим унутар свакога човека које се преноси на шире сукобе и ратовања.У даљем излагању предавач је провео слушаоце кроз Новозаветне ставове о ратовању и војсци користећи притом тумачења и мишљења светих отаца цркве. Говорио је о схватању рата и војске као и о учешћу у рату код Римокатолика, Протестаната и код Православних. Посебно наглашавајући потребе Православних хришћана да супротстављање злу силом изискује велику жртву али и одговорност. Православно схватање рата је : Појединац не сме бити равнодушан према злу, али у тој борби несме прекорачити хришћанаска учења и сватања. Зато и Свети Василије у својим правилима предвића одлучење о причешћа на три године за оне који су убијали у рату. Подсећајући на велике ратнике из рода нашег напоменуо је да су они испунили заповест Божију: “Нема веће жртве од ове, да ко положи живот свој за ближњег свог”.

После предавања уследило је одговарање на питања која су поставњали присутни слушаоци.

Владимир Степановић, ђакон

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept