Početna » ПРЕГУРАЛИ СМО НАЈТОПЛИЈИ ДАН НА ПЛАНЕТИ ИКАДА

ПРЕГУРАЛИ СМО НАЈТОПЛИЈИ ДАН НА ПЛАНЕТИ ИКАДА

од Паланка данас
0 Коментар

Понедељак, 3. јул 2023. године, био је најтоплији дан на планети, подаци су америчког Националног центра за прогнозе о животној средини.Просечна глобална температура достигла је 17,01 степени Целзијуса, чиме је надмашен рекорд из августа 2016. године када је било 16,92 степени и када су се топлотни таласи догађали широм света.

Јужни део Сједињених Америчких Држава захваћен је интензивном топлотном куполом у последњих неколико недеља. Топлотна купола је феномен који се објашњава као планина топлог ваздуха заробљена на једном месту због ваздушних струјања у горњем слоју атмосфере, односно повезани систем ниског и високог притиска који се задржава у региону.

У Kини је настављен дуготрајни топлотни талас с температуром изнад 35 степени, а на северу Африке је измерена температура од близу 50 степени.

Чак је и на Антарктику, где је тренутно зима, регистрована неуобичајено висока температура.

Украјинска истраживачка база Вернадски на аргентинским острвима недавно је измерила јулски температурни рекорд од 8,7 степени Целзијуса.

“Ово није прекретница коју треба да славимо. То је смртна пресуда за људе и екосистеме”, рекла је научница Фриедерике Ото с Института за климатске промене и животну средину Грентам на британском Империјал колеџу у Лондону.

Научници наводе да су за ово криве климатске промене у комбинацији с временским феноменом Ел Нињо.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept