Početna » ПРЕKОСУТРА ЈЕ СВЕТИ ИЛИЈА, ЈЕДАН ОД НАЈМОЋНИЈИХ СВЕТАЦА: После среде НЕ РАДИТЕ ОВО, или ћете навући ЊЕГОВ ГНЕВ!

ПРЕKОСУТРА ЈЕ СВЕТИ ИЛИЈА, ЈЕДАН ОД НАЈМОЋНИЈИХ СВЕТАЦА: После среде НЕ РАДИТЕ ОВО, или ћете навући ЊЕГОВ ГНЕВ!

На дан кад се слави Свети Илија у доста градова и села организују се вашари

од Паланка данас
0 Коментар

Свети Илија Громовник се сматра једним од највећих пророка у хришћанству. Младост је провео у молитвама у пустињи. Због тачног предсказивања догађаја био је прогањан, нарочито од израелског цара Ахаве и његове опаке жене Језавеље.Добио је име по старословенском Богу Перуну, богу грома. Сматра се да је преласком на хришћанство, српски народ особине старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, приписао Светом Илији.

Свети Илија Громовник: Спада у најпоштованије светитеље међу Србима

Због тога велики број обичаја и веровања потиче још из претхиршћанског времена, а пророк Илија се још назива и „Громовник“.

На дан кад се слави Свети Илија у доста градова и села организују се вашари, а он спада у најпоштованије светитеље међу Србима, раме уз раме са Светим Николом, Светим Ђорђем и осталима.

Према народној традицији, Свети Илија се вози у ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен, а грмљавина је тутњава његових кола којима се вози по небу и облацима.

Kада на Светог Илију пуцају громови народ каже да то светац гађа ђаволе, па се не ваља крстити да се ђаво не би сакрио под крст у који гром не удара. Такође, народ каже, треба добро гледати место где гром удари јер је то знак да се ту крије нечастиви.

Свети Илија Громовник: „Од Светог Илије, сунце све милије”

Свети Илија Громовник пада у најсушније и најтоплије доба године. Постоји прича да је управо Илија тај који одређује када и где ће падати киша, а када ће да буде суша.

Због тога се и до данас у сеоским крајевима задржао обичај да се на Светог Илију никако не ради у пољу, да се не би навукао гнев светитеља.

Ипак, верује се да после њега лепо полако пролази, па је из давнина остала и позната изрека:„Од Светог Илије, сунце све милије”.

У многим деловима Србије организују се сабори и поштују се разноразни обичаји како догодине не би било олује и града.

У Јабланичком крају тврде да свако село треба да има неку жену која зна како да спречи олујне облаке да донесу град. Жене излазе из куће с васкршњим јајима и обраћају се својим умрлим не би ли умолили Светог Илију да не сручи град, помињући измишљена велика чуда која се дешавају у селу, попут оних да се црква преко ноћи позлатила.

Свети Илија Громовник: Мед као лек

Мед који се вади на Илиндан служи као лек, па ако знате неког пчелара, обавезно га данас узмите. Народ верује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здрава.

Свети Илија Громовник се слави као крсна слава, али се не кува жито, управо јер се сматра да је и данас овај светитељ жив.

Веома је поштован празник код Срба, верује се да је брат Огњене Марије, као Благе Марије.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept