Početna » ПРЕКРШАЈНИ ПОСТУПЦИ ЗБОГ ОДБИЈАЊА ПОПИСА, ПРОЦЕНА ДА ЋЕ БИТИ ОКО 200.000 НЕЕВИДЕНТИРАНИХ

ПРЕКРШАЈНИ ПОСТУПЦИ ЗБОГ ОДБИЈАЊА ПОПИСА, ПРОЦЕНА ДА ЋЕ БИТИ ОКО 200.000 НЕЕВИДЕНТИРАНИХ

За двадесет једног грађана упућена је иницијатива за покретање поступка због одбијања да учествују у попису.

од Паланка данас
0 Коментар

На адресу Републичког завода за статистику до понедељка, 28. новембра, стигла је 21 иницијатива за покретање прекршајног поступка од надлежних пописних комисија, потврђено је за „Новости“ у РЗС.

У Заводу очекују да ће тај број бити већи. Ипак, оно што више забрињава, то је број оних који званично нису одбили да буду пописани, али су попис избегли.

Уколико таквих буде мање од два одсто, како кажу демографи, то неће утицати на нашу статистичку слику. Ако, међутим, премаши тих два одсто, у питање ће бити доведена тачност резултата пописа, а то би могло да се одрази на планирање јавних политика и услуга, и градњу инфраструктуре, као што су путеви, вртићи, болнице…

„На прошлом попису обухват непописаног становништва био је око два одсто, што не делује много кад кажете у процентима, али није мало кад знате да је то око 150.000 становника. Постпописна анкета, која траје до 11. децембра, показаће колико оријентационо људи није пописано. Према ономе што чујем са терена, могло би да буде око 200.000 непописаних“, каже за Новости демограф Петар Васић.

Васић верује да су за овај пропуст криви и грађани и пописивачи. Све време на друштвеним мрежама били су активни тзв. бојкоташи, пласирајући различите теорије, које су се свеле на једно: да ће наши подаци бити злоупотребљени. И док су једни тврдили да ће сви детаљи отићи у ко зна чији софтвер, пошто попис суфинансира ЕУ, други су прецизирали да ће доћи у руке порезника. Од овога су се нарочито уплашили станодавци, па су многи станарима забранили да пописивачима отварају врата. И џаба се оглашавао Републички завод за статистику, тврдећи да пописне податке не сме да користи ниједан други орган, да су криптовани и добро чувани, и да је софтвер домаћи, и даље је било оних који су одбијали да отворе врата или дају матични број.

„Људи који ЈМБГ остављају на сваком кораку, одбијали су да га дају пописивачима. Цела та ситуација и теорије завере показале су нашу непросвећеност и подложност манипулацији. Људи су ширили најневероватније гласине: од тога да никада није било пописа и да је ово нека ‘Вучићева ујдурма’, иако се зна да пописе имамо на 10 година, до тога да се ‘пумпа’ број становника ‘преко оних из иностранства’“, коментарише демограф Иван Маринковић.

Kако каже, ситуација је алармантна и без теорија завере, јер нас је од прошлог пописа, само на основу виталне статистике, мање за 471.000. Толико је људи више умрло него што се родило. Зато није било потребе избегавати попис. Васић додаје да ће за евентуално велики необухват пођеднако, ако не и више, бити криви и пописивачи.

„Знам пуно људи које пописивачи нису нашли, а да им нису оставили никакву поруку. Многи пописивачи су одустали, па су други повучени из унутрашњости. Због свега тога је попис оволико трајао. Прошли је трајао две недеље, плус још седам дана продужетка. Сада је попис трајао месец и по дана“, рекао је Васић.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept