Početna » Priprema li škola mlade u Nemačkoj za profesionalni život?

Priprema li škola mlade u Nemačkoj za profesionalni život?

од Паланка данас
0 Коментар

Mladi Nemci uglavnom raspoloženi i čekuju profesionalnu buducnost, mada vecinom smatraju da ih obrazovni sistem za to ne priprema dovoljno dobro, pa cak i da ih uopšte ne priprema, pokazuje jedno istra∑ivanje. (dpa – standardna prava upotrebe) Foto: Sebastian Gollnow/dpa

Mladi i tek odrasli u Nemačkoj uglavnom pozitivno iščkekuju profesionalnu budućnost, ali mnogi misle da ih škola za to nije dovoljno za to pripremila.

U reprezentativnom istraživanju za Fondaciju Bertelsman (Bertelsmann) i Nemačku fondaciju za decu i mlade (Deutsche Kinder- und Jugendstiftung), samo otprilike desetina anketiranih je iskazalo pesimizam po pitanju profesionalne budućnosti.

Istraživanje objavljeno u petak povodom Dana obrazovanja je obuhvatilo 1.075 osoba starosti između 14 i 21 godine.

Polovina veruje da će značaj školske spreme i fakulteta ubuduće biti veći.

Kada je reč o pripremi za profesionalni rad, samo 31 odsto mladih procenjuje da ih je škola dobro osposobila, a 67 odsto da im je škola prenela nedovoljno ili nimalo relevatnog znanja i sposobnosti za život zaposlenog.

Njavažnija ili veoma važna znanja i sposobnosti za posao su, prema mišljenju 98 odsto učesnika ankete, sposobnost samoorganizovanja, za 97 odsto to su i pristojnost i tolerancija prema drugima, a 92 odsto smatra da je ključno dobro poznavanje nemačkog jezika.

Slede strani jezici sa 84, matematika sa 80, radno iskustvo kroz radnu praksu sa 80 i društveni angažman sa 74 odsto.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept