петак, јун 21, 2024
Početna » Припремна настава за осмаке за полагање мале матуре од ове недеље

Припремна настава за осмаке за полагање мале матуре од ове недеље

За ученике осмог разреда у Србији од ове седмице школе организују припремну наставу за полагање мале матуре која ће се одржати 17., 18. и 19. јуна у матичним основним школама.

од Паланка данас
0 Коментар

Након полагања, осмаке чека упис у средњу школу, у зависности од оствареног успеха на пријемном и успеха током школовања.

Осмаци ће у понедељак, 17. јуна радити тест из српског, односно матерњег језика, дан касније, 18. јуна решаваће тест из математике, док ће у среду, 19. јуна полагати предмет по избору.Како су раније у Министарству просвете рекли Танјугу, тестови садрже задатке којима се проверава оствареност образовних стандарда дефинисаних на три нивоа – основном, средњем и напредном нивоу.

Навели су и да су тестови припремљени, одштампани, упаковани у сигурносне кесе и посебне кутије са затворницама и спремни за дистрибуцију по посебном распореду.

Такође, припремљено је и детаљно стручно упутство о спровођењу завршног испита за све учеснике, укључујући и ученике и родитеље.

У Министарству кажу да се завршни испит спроводи у исто време на читавој територији Србије у трајању од три дана.

Почиње тачно у 9, а траје до 11 сати, а уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута.

Ученици не смеју напуштати просторију у којој се полаже испит првих 45 минута испита, као ни последњих 15 минута.

На завршном испиту није дозвољено коришћење мобилних телефона, паметних сатова, калкулатора, бележака, папира, нити других материјала који не спадају у прописан прибор за испит.

У овој школској години, према подацима Министарства, највећи број ученика определио се да полаже географију 26.794 (41,26 одсто), затим биологију 23.546 (36,26 процената), историју 6.034 (9,29 одсто), хемију 4.393 (6,76 одсто) и физику 4.176 (6,43 одсто).

За матуранте трогодишњих и четворогодишњих средњих стручних школа, као и ученике осмог разреда у Србији, јуче је био последњи наставни дан у овој школској години.

Остали ученици основних школа, од првог до седмог разреда, наставу завршавају 14. јуна, а средњошколци 21. јуна.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept