Početna » ПРОДУЖЕНА ЈАВНА РАСПРАВА О ЗАКОНУ О ПОЛИЦИЈИ-ЧЕГА СЕ ГРАЂАНИ ПЛАШЕ А ШТА ИХ ШТИТИ?

ПРОДУЖЕНА ЈАВНА РАСПРАВА О ЗАКОНУ О ПОЛИЦИЈИ-ЧЕГА СЕ ГРАЂАНИ ПЛАШЕ А ШТА ИХ ШТИТИ?

После вишедневне полемике у јавности поводом сета закона о унутрашњим пословима, МУП уверава да су бројне одредбе погрешно протумачене у медијима, да јавна расправа тек следи и да је могуће да неки чланови закона буду боље прецизирани. На замерке јавности одговарали су чланови Радне групе.

Да ће полиција моћи и без наредбе суда и без присуства сведока да улази у станове и друге просторије одредба је која је унела највише немира од како је обелодањен нацрт нових закона. У МУП-у појашњавају тумачење погрешно, изменама је допуњено да је један од основа за упад и најмања сумња да се припрема, врши или је извршено неко кривично дело. Не прецизира које.

„То смо прецизирали јер је полицијским службеницима у раду недостајао један такав основ, пре свега када је у питању поступање приликом насиља у породици. Да ли је сама формулација у смислу да треба прецизирати припрема и извршење којих кривичних дела, на која конкретно кривична дела се односи, пошто како је формуалција у Нацрту односи се на сва кривична дела, то је већ питање о коме можемо да дискутујемо“, каже Милица Бонџић, заменица секретара МУП-а.

Дискусија не престаје ни о биометријском надзору на јавним местима – ко ће моћи да приступи подацима, на којим локацијама ће се прикупљати, у коју сврху, може ли се гарантовати да неће бити злоупотребљени. Најгласније је, чини се, питање да ли нам је то потребно и због чега?

„Једини прави основ и пут за успешну борбу против организованог криминала и тероризма јесте биометрија. То су стандарди и ја ћу вас подсетити да у Интерполу кроз face regognition 179 земаља чланица учествује“, каже Милан Димитријевић, начелник Управе за међународну оперативну полицијску сарадњу.

Према Бонџићевим речима,  могућност злоупотребе увек постоји.

„Прописано је да тај систем у просторији која је посебно обезбеђена и која је заштићена контролом приступа. Поред наведеног замишљено је тако, односно треба да систем функционише тако да постоји систем подељених улога. Шта то значи – неће сваки полицајски службеник имати приступ целокупном систему“, напоменула је.

Да полицијски службеници у будуће на униформи неће имати име упалило је још један аларм. Још једном чланови групе кажу погрешно тумачење.

„Ова одредба не значи да полицијски службеници у будуће неће имати идентификационе ознаке са презименима на својим редовним, односно свечаним униформама. Ово је само додатна гаранција да ће у свакој ситуацији, када те делове униформе и плочице са презименима буду прекривени због заштитне опреме бити или плочица са презименом или она чичак трака“, објаснила је Бонџићева.

О сету закона заинтересована и стручна јавност моћи ће да се изјасни током расправа, које су на иницијативу невладиних организација продужене и трајаће до 22. јануара.

РТС

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept