Početna » ПРОМЕЊЕНИ УСЛОВИ ОСНОВЦИМА ЗА ДОБИЈАЊЕ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ

ПРОМЕЊЕНИ УСЛОВИ ОСНОВЦИМА ЗА ДОБИЈАЊЕ ВУКОВЕ ДИПЛОМЕ

МИНИСТАРСТВО просвете променило је услове за добијање чувене Вукове дипломе - ово престижно признање добијаће ученици са закљученим свим петицама од првог до осмог разреда. До сада им је било довољно да имају највише оцене у књижици од петог разреда до краја основног школовања.

од Паланка данас
0 Коментар

Ова новина регулисана је изменама Правилника о дипломама за изузетан успех у основном образовању и васпитању које су ступиле на снагу пре неколико дана.

– Нови Правилник садржи одређена нова решења у односу на претходно важећи – кажу за наш лист у Министарству просвете. – Предвиђено је да се диплома „Вук Караџић“ додељује ученику ако на крају сваке школске године у току стицања основног образовања и васпитања постигне одличан успех из свих обавезних предмета, изборних програма и активности из плана и програма, као и примерно владање. Као услов је уведено и добијање најмање једне дипломе „Доситеј Обрадовић“.

У Министарству појашњавају да је претходно важећим правилником било прописано да диплому „Вук Караџић“ може стећи ученик ако у другом циклусу основног образовања на крају сваке школске године постигне одличан успех из свих предмета и има примерно владање, без других услова.

Правилником су и промењени и услови за стицање права на доделу дипломе „Доситеј Обрадовић“. Могућност за стицање овог ђачког признања, поред досадашњих успеха на општинском или градском нивоу, проширена је и на окружни, републички или међународни ниво такмичења.

Награда која носи име чувеног просветитеља Доситеја Обрадовића предвиђена је за ђаке који постигну одличан успех из неког обавезног предмета или другог страног језика, односно за оне који су оцењени са „истиче се“ из изборног програма на крају сваке школске године. Услов је и да у току школовања, из тог обавезног предмета, односно изборног програма, добије једну од прве три награде на општинском, градском, окружном, републичком или међународном такмичењу. Осим ових услова, треба да постигне врло добар општи успех и примерно владање на крају сваке школске године.

Да би се исправила неправда према ђацима који су уметнички надарени, а који до сада нису награђивани за свој „дар“ уведена су признања која носе имена познатих композитора и балетских уметника. Тако се ђацима који похађају основну музичку школу за изузетан успех додељују дипломе „Корнелије Станковић“ и „Љубица Марић“, с тим што ученик да би добио признање „Корнелије Станковић“ претходно треба да добије „Љубицу Марић“, а диплома са њеним именом може се добити више пута током музичког школовања.

За ђаке надарене за балет предвиђене су дипломе „Марија Мага Магазиновић“ и „Душанка Сифниос“, с тим што за диплому „Мага Магазиновић“ претходно мора да се добије „Душка Сифниос“ која се, такође, може добити више пута током школовања.

Правилником је прецизирано да за добијање ових уметничких диплома ђаци треба да из обавезних предмета у основној школи имају најмање врло добар општи успех и примерно владање на крају сваке школске године, али и одличан успех из одговарајућег обавезног предмета, односно оцену „истиче се“ из одговарајућег изборног програма на крају сваке школске године.

Иначе, ученика за доделу дипломе предлаже одељенски старешина, односно предметни наставник, одељенско веће утврђује да ли ученик испуњава услове прописане Правилником, а Наставничко веће школе доноси одлуку о додели дипломе.

 

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept