Početna » ПРОСЕЧНА ПЛАТА У СЕПТЕМБРУ 75.000 ДИНАРА, РЕAЛНА ПЛАТА 57. 000 ДИНАРА

ПРОСЕЧНА ПЛАТА У СЕПТЕМБРУ 75.000 ДИНАРА, РЕAЛНА ПЛАТА 57. 000 ДИНАРА

Просечна зарада без пореза и доприноса за септембар ове године износила је 74.981 динар, а просечна бруто зарада 103.476 динара, саопштио је данас Републички завод за статистику.

од Паланка данас
0 Коментар

Раст бруто и нето зарада, у периоду јануар–септембар 2022. године, у односу на исти период прошле године, износио је 13,9 одсто номинално, односно 2,7 одсто реално.

У поређењу са истим месецом претходне године, просечне бруто и нето зараде за септембар 2022. године номинално су веће 15 одсто, а реално 0,9 одсто.

Медијална нето зарада за септембар износила је 57.392 динара, што значи да је 50 одсто запослених остварило зараду до тог износа.

Kо зарађује просечну плату?

Просечна плата је пресек комбинације зарада оних који зарађују изузетно много и оних који зарађују значајно мање, уз јасну доминацију „јачих“ месечних плата директора, менаџера и других на руководећим позицијама.

Републички завод за статистику објављује и износ који је много реалнији правој просечној заради запосленог у Србији, а назива се медијална зарада.

Медијална зарада је износ до ког зарађује половина запослених у Србији, а у септембру је износила 57.392 динара нето.

Данас је министар финансија Синиша Мали изјавио да ће просечна зарада у децембру ове године бити 720 евра, а у децембру следеће године 820 евра. Имајући у виду да се очекује раст плата у јавном сектору, стиче с утисак да ће се раст одразити само на платама оних који већ имају високе зараде.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept