Početna » ПРОВЕРИТЕ РОК ТРАЈАЊА ПРВЕ ПОМОЋИ У АУТОМОБИЛУ-КАЗНА ЈЕ ПАПРЕНА

ПРОВЕРИТЕ РОК ТРАЈАЊА ПРВЕ ПОМОЋИ У АУТОМОБИЛУ-КАЗНА ЈЕ ПАПРЕНА

од Паланка данас
0 Коментар

Закон о безбедности саобраћаја почео је да се примењује 11. децембра 2009. године и даље је актуелан, а њиме је дефинисано да се у возилима мора налазити нови комплет прве помоћи (тип Б) са прецизно дефинисаним садржајем. Зато су 2010. сви навалили да купују нове комплете.

Ипак, они који их после нису обнављали ризикују новчану казну!

Наиме, рок трајања газа, завоја и компреса је пет година. Kада рок трајања тих производа истекне они се могу заменити и појединачно. Ставке као што су маказе, зихернадле, изотермални прекривачи и друге елементи који немају рок употребе морати да се докупе када се једном искористе.

Цео комплет иначе може да се купи за 1.600 динара.

Они који немају комплет за прву помоћ који је у року, закон за њих прописује казну од 5.000 динара.

Наиме, закон прописује да се, уколико у возилу нема одговарајућег комплета прве помоћи, возач кажњава са 5.000 динара. За фирме су казне знатно веће и крећу се од 60.000 до чак 600.000 динара.

Стерилни делови су употребљиви док год се налазе у оригиналном паковању и док се не отворе – али имају рок трајања пет година, који је назначен на сваком од њих.

– Стерилни елементи морају да буду затворени и код њих треба пазити на рок трајања. Остали се купују тек када се постојећи потроше. И треба имати на уму да заштитна спољашња фолија самог комплета сме да се скида – рекао је Окановић.

Поседовање комплета прве помоћи обавезно је и за мотоциклисте, али за њих постоји посебан тип пакета. Он је незнатно јефтинији од комплета за возила „тип Б“ и за њега важе иста правила о замени и допуни као и код прве помоћи за аутомобиле.

Чланом 246. Закона о безбедности саобраћаја (ЗОБС) дефинисано је да возило у саобраћају на путу мора да испуњава прописане техничке услове, техничке прописе и да буде технички исправно.

Законом није дефинисана посебна казнена одредба за непоседовање или непотпун комплет прве помоћи, па полиција не води засебну евиденције о том прекршају.

Kурир

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept