Početna » ПРВА ТРИ ДАНА ВАСКРШЊЕГ ПОСТА СУ РИГОРОЗНА И ПРАВИЛА НЕ БИ СМЕЛА ДА СЕ КРШЕ: Ево шта каже црква

ПРВА ТРИ ДАНА ВАСКРШЊЕГ ПОСТА СУ РИГОРОЗНА И ПРАВИЛА НЕ БИ СМЕЛА ДА СЕ КРШЕ: Ево шта каже црква

Основна правила за велики Васкршњи пост 2024. године

од Паланка данас
0 Коментар

Васкршњи пост ове године почиње 18. марта и трајаће све до 4. маја. Православни хришћански верници 5. маја прослављају Ускрс, највећи и најстарији хришћански празник који се слави у спомен на Христово васкрснуће, његову победу над смрћу и над грехом. Том празнику претходи велики Ускршњи, Васкршњи, односно Часни пост.


Важно је напоменути да пост има две стране, телесну и духовну. Телесни пост је уздржавање од одређених јела и алкохолних пића, а духовни пост подразумева одрицање од сваке врсте грешних и злих мисли, жеља и дела.

– Телесни пост је уздржавање од мрсне хране али, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади оно што је добро – објаснио је једном приликом патријарх Павле.

Ускршњи пост – правила

„У време овога поста уздржавамо се од меса, јаја, сира, млека, дакле хране са животињским масноћама. Вино и уље дозвољени су само суботом и недељом и на дан Св. четрдесеторице мученика (Мледенци), док се риба може користити само на Благовести и Цвети. Свим осталим данима пости се „на води“, а поготово строго средом и петком. Седмични дани осим среде и петка могу се разрешити на уље, али са посебним благословом духовника или парохијског свештеника. Прва три дана прве недеље Великог поста од старине се посте посебно строго. Исто и последња недеља поста коју постимо „на води“, осим Велики Четвртак на који разрешавамо на уље и вино. На Велики Петак се уздржавамо од јела и пића све до изношења плаштанице, до 3 сата поподне, после чега се узима лаган оброк „на води“. Строго постимо и Велику Суботу“, напомиње правилник СПЦ.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept