Početna » ПУН НОВЧАНИК ЗА ОВУ ГРУПУ ГРАЂАНА: Проверите да ли сте међу њима

ПУН НОВЧАНИК ЗА ОВУ ГРУПУ ГРАЂАНА: Проверите да ли сте међу њима

СА нових 800 динара дивиденде које ће ускоро да исплате компаније НИС и Телеком, грађани који су од 2010. године добили бесплатне акције од државе на рачуну имају око 7.000 динара само од дивиденди, а ако рачунамо и вредност бесплатних акција на берзи и новац који смо исправа добили од Акционарског фонда та цифра се пење на око 14.000 динара.

од Паланка данас
0 Коментар

У случају да нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, сада на рачуну можете да имате нешто око 11.500 динара. Подсетимо, грађани су од 2010. године добили 31 акцију Телекома Србија, 5 акција НИС-а и једну акцију Аеродрома „Никола Тесла“.Једна акција НИС на Београдској берзи јутрос вреди 707 динара, а пет колико је сваки грађанин добио пре пуних десет година, укупно 3.535 динара. Акција Аеродрома вреди 2.042 динара, а грађанима је на рачун уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.

Уколико већ нисте, овај новац можете да подигнете – притом ништа нећете изгубити јер подизањем новца од дивиденди не губите ни право на акције, али ни право на дивиденду које ће компаније исплаћивати у наредним годинама.

У дивидендама бесплатних акција око 7.000 динара

До сада је укупно било око тридесетак исплата дивиденди – најмања је била 20 пара, а највећа 1.279 динара. Прва исплата је била у 2012. а ускоро стиже и 600 динара за пет акција од НИС-а. О детаљима исплате компанија ће се накнадно огласити, а прошле године НИС је исплатио дивиденду у августу. Ускоро стиже и новац од дивиденде коју ће исплатити Телеком. По основу 31 деонице, на рачуне акционара опве компаније ће бити уплаћено још око 226 динара нето укупно.

Оно што је важно знати код исплате дивиденде, јесте да уколико подигнете овај новац то не значи да губите акције. Напротив, ви сте и даље власник акција, и по основу њих сваке године можете рачунати на нову уплату дивиденде. Одлуку о исплати и висини дивиденде наравно доноси компанија, а у зависности од пословања и остварених резултата.

(Информер)

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept