Početna » Радник са просечном платом за литар уља ради 25 минута, за веш машину осам дана

Радник са просечном платом за литар уља ради 25 минута, за веш машину осам дана

Радник са просечним примањем у Србији у јуну је за куповину литра уља требало да ради 25 минута, килограма свињског меса са костима око сат и по, а за куповину веш машине осам дана, показују подаци које је на свом сајту објавило Министарство унутрашње и спољне трговине.Када се упореди куповна моћ у Србији у јуну 2023. године и у септембру 2000, у јуну ове године за просечну плату могло се купити 418 литара уља, а септембра 2000. године 166 литара уља.

Радник са просечним примањем у Србији у јуну ове године за куповину килограма шећера требало да ради 14 минута, за килограм млевене кафе мало више од три и по сата а за килограм пшеничног брашна девет минута.

Време рада потребно за набавку беле технике и кућних апарата мери се данима, па се за машину за прање рубља морало радити осам дана и шест сати а за ЛЦД телевизор пет дана и четири сата.

За куповину аутомобила неопходно је радити годинама, конкретно за шкоду фабију две године и два дана.

Упоредни преглед куповне моћи у Србији у јуну 2023. године и у септембру 2000. показује да су у јуну ове године за набавку фрижидера биле потребне 0,4 просечне нето плате а у септембру 2000. четири и по.

Електрични шпорет се у јуну могао купити за 0,3 просечне нето плате а у септембру 2000. за 3,8 плата.

Пораст куповне моћи види се и кроз податке о томе колико се намирница могло купити за просечну плату у поменута два месеца.

Тако се у јуну ове године за просечну плату могло купити 736 кг шећера, 50 кг пржене кафе, 3.841 јаје, а септембра 2000. године 187 кг шећера, 12 кг кафе, 610 јаја.

Извор: ТанјугYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept