Početna » РХМЗ УПОЗОРАВА НЕ НА КИШУ, ВЕЋ НА РЕКЕ Овде су критичне тачке ДА ЛИ СРБИЈИ ПРЕТИ ИЗЛИВАЊЕ РЕКА

РХМЗ УПОЗОРАВА НЕ НА КИШУ, ВЕЋ НА РЕКЕ Овде су критичне тачке ДА ЛИ СРБИЈИ ПРЕТИ ИЗЛИВАЊЕ РЕКА

Републички хидрометеоролошки завод издао је данас хидролошко упозорење, којем се упозорава да су водостаји десет река у порасту и да су могућа локална изливања на њиховим бујичним водотоковима.

На сливу Јадра и Колубаре са притокама, Тамнави, Љигу и Убу, на Јасеници и Кубршници, на горњем току Западне Мораве са притокама као и на горњем току Млаве и Пека са притокама водостаји ће вечерас и сутра бити у умереном и већем порасту са могућношћу достизања упозоравајућих нивоа. На бујичним водотоцима ових сливова могућа су локална изливања, наводи се у упозорењу РХМЗ-а.
Представници „Србијавода“ због обилних падавина прате ниво водостаја на рекама, а на деоницама где су у току радови уведена су дежурства, саопштено је данас у том Јавном предузећу.

Агенцији Бета је речено да се посебно прати стање на водотоцима за које је издато хидролошко упозорење и где се очекује „умерени и већи пораст са могућношу достизање упозоравајућих нивоа“.

– На деоницама на којима су у току санациони радови уведена су дежурства, извршене су припреме служби и уколико буде потребно биће ангажовано додатно људство и механизација, у циљу спречавања плављења подручја – додали су.

У том предузећу су казали и да на водама и рекама које су у њиховј надлежности, упркос обилним падавинама „нису испуњени критеријуми за увођење одбрана од поплава“.
– Што се тиче водостаја великих река, на Дунаву су у домену средњих, на Сави у домену средње ниских и средњих, а на Великој Морави у домену ниских вредности за ово доба године – навели су.

Представници „Србијавода“ су у сталном контакту са Сектором Министарства унутрашањих послова за ванредне ситуације и штабовима локланих самоуправа, саопштено је.

Након уклањања последица поплава, сви се питају хоће ли нас дочекати нове, овога пута не с неба, већ из река.

Хидролог Дејан Владиковић за Еспресо каже да на већини река у Србији водостај ипак није у порасту, иако то не делује тако након свих ових падавина.

– Ми смо већ и за прошлу епизоду, која је била у четвртак на петак, као и за ову која је била синоћ и јутрос, најавили да ће само порасти бујични водотоци, због интензивне количине падавина која је највише ишла преко Западне Србије, Срема, највише Београда и онда ка источном делу Србије. Из РХМЗ-а смо још јуче дали упозорење да се на сливу Колубаре и сливу Јадра могу очекивати већи порасти. Међутим, већина падавина била је по градовима- Сремска Митровица је имала највише падавина, затим Београд, наводи хидролог Владиковић и додаје да је највише падавина било у урбаним срединама и да је реч о такозваним урбаним поплавама:

– Остали водотоци су углавном остали мирни, у стагнацији или у мањем порасту. Акценат је био на градовима и све што се догодило је резултат интензивних падавина у врло кратком периоду. Интензитет, који је био велики, кишна канализација не може да прихвати и зато се догодило што се догодило. Познато је који делови Београда не могу да прихвате толику количину кише – Аутокоманда, делови Чукарице, Бановог брда, Раковице, делови аутопута. У прошлој епизоди, то је био Земун и насеља у Батајници.

Владиковић напомиње да је реч о такозваним градским поплавама које настају због више асфалтираних површина, а недостатка зелених, које би прихватиле падавине.

ЕспресоYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept