Početna » РУЖИЋ: МОРАМО ДА СЕ БАВИМО ПРЕВЕНЦИЈОМ НАСИЉА

РУЖИЋ: МОРАМО ДА СЕ БАВИМО ПРЕВЕНЦИЈОМ НАСИЉА

Казне за вршњачко насиље су јасно дефинисане, али важније од казни је да се ради на превенцији, рекао је данас министар просвете Србије Бранко Ружић.

У интервјуу за РТС он је подсетио да је просветни систем Србије одавно рекао „стоп“ насиљу и нагласио да је потребно да се систем „утегне“.

„Обично када имамо неки проблем, ми формирамо радну групу, овде то није случај, имамо систем само га треба утегнути. Постоје тимови за превенцију насиља, педагози, психолози“, рекао је Ружић.

Поводом случаја тешко претученог дечака у Суботици, чији је отац најавио да ће тужити и ученике насилнике и њихове родитеље, као и школу, Ружић је рекао да је то „фрапантно тежак случај, нажалост не и једини“ и да отац има право да тражи заштиту од оних које сматра одговорним.

„Отац каже да је пријављивао, најпре вербално насиље, али очигледно то није пренето на више инстанце. Инспекција је реаговала промптно када је дошло до физичког насиља, али апелујем и на децу, и на наставнике и на родитеље да не ћуте и да пријављују насиље“, истакао је Ружић.

Протекле недеље јавност је сазнала за случајеве вршњачког насиља и у Сурдулици, Врању, Владичином Хану, Београду, па се поставља питање да ли су казне адекватне, наводи РТС.

„У уторак ћемо разговарати и о новим мерама. Казне су јасно дефинисане, а најооштрија казна је избацивање из школе. Важније је да се бавимо превенцијом него казнама“, закључио је Ружић.

Извор: Танјуг

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept