Početna » РЗС: За годину дана храна поскупела 23,5 одсто

РЗС: За годину дана храна поскупела 23,5 одсто

од Паланка данас
0 Коментар

Цене производа и услуга личне потрошње у новембру 2022. године, у односу на новембар повећане су за 15,1 одсто, док су у поређењу са децембром 2021. године у просеку повећане за 14,6 процената, саопштио је Републички завод за статистику. Млеко, сир и јаја за годину дана поскупели су за чак 43,1 одсто, огрев за 49,4 одсто, док значајан раст бележе и – кирије. Рента за најам стана, наиме, за годину дана поскупела је за чак 30,1 одсто.

За годину дана храна је поскупела 23,5 одсто. Највише су – од новембра до новембра , поскупели млеко, сир и јаја. По званичној статистици – чак 43,1 одсто, што је већи раст него што је забележен у октобру 2022. у односу на октобар 2021, када је раст био 39,6 одсто.

Следи поскупљење рибе, од 25,9 одсто, потом хлеба и житарица са порастом цене од 19,9 одсто. За исти проценат поскупела су уља и масти. Месо је скупље за 19,4 процента.

Поврће је, за годину дана, поскупело за 17,8 одсто. Следе кафа, чај и какао са растом цене од 16,9 одсто.

Остали прехрамбени производи, према званичној статистици – поскупели су 25 процената за годину дана.

Чврста горива у новембру су скупља за 49,4 одсто у односу на прошлогодишњи новембар, што је наставак поскупљења, а електрична енергија, гас и остала горива за 19,7 одсто, даљинско грејање је, наводи РЗС, поскупело за – 3,5 одсто у односу на лањски октобар.

Услуге смештаја у хотелима скупље су 37 одсто.

Стварна стамбена рента – односно кирија за најам стана, већа је за чак 30,1 одсто, што је раст у односу на међугодишњу инфлацију забележену у октобру.

Средства за одржавање стана скупља су за 23,3 одсто.

Значајна поскупљења и у новембру, баш као у октобру и септембру, бележе предмети и услуге у области личне неге. Тако су услуге у фризерским и козметичким салонима скупље за 17,6 одсто, док су „остали предмети за личну негу“ поскупели за 24,2 процента.

Kоришћење и одржавање возила скупље је за 14,8 одсто, док су горива и мазива за путничка возила поскупела за 17,1 проценат.

Средства и услуге у вези са кућним љубимцима такође бележе раст цена, у просеку за 14,4 одсто у односу на лањски новембар. Ветеринарске услуге скупље су за 18 одсто.

Цене осталих производа и услуга нису се битније мењале, наводи РЗС.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept