Početna » САДА ЈЕ И ЗВАНИЧНО ОВАЈ ЈУЛ БИО НАЈТОПЛИЈИ У ИСТОРИЈИ ЧОВЕЧАНСТВА, ДРАСТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА НАРЕДНИХ ПЕТ ГОДИНА

САДА ЈЕ И ЗВАНИЧНО ОВАЈ ЈУЛ БИО НАЈТОПЛИЈИ У ИСТОРИЈИ ЧОВЕЧАНСТВА, ДРАСТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ЗА НАРЕДНИХ ПЕТ ГОДИНА

МЕСЕЦ јул је званично проглашен најтоплијим месецом откада се бележе подаци о температурним променама, саопштено је из Уједињених нација, а најновије податке су саопштили Саманта Бурџес, заменица директора Коперникус службе за климатске промене, као и Крис Хјуит, директор климатског сервиса Светске метеоролошке организације.

– Потврђено је да је глобална просечна температура за јул 2023. највиша забележена икада. Процењује се да је месец био око 1,5 степени топлији од просека од 1815. до 1900. године, дакле просек за прединдустријска времена. Топлотни таласи су се дешавали током јула у више региона широм света.Прелазећи са температуре ваздуха на температуру површине мора, глобална просечна температура површине мора наставила је да расте након дугог периода неуобичајено високих температура од априла 2023. године, достигавши рекордно високе нивое у јулу – каже Саманта Бурџес.

Њен колега подсетио је на 2016. када је на раст температуре утицао глобални феномен Ел Нињо.

– Овај дугорочни тренд загревања вођен је сталним повећањем концентрација гасова стаклене баште у атмосфери, тако да су три главна гаса угљен-диоксид, метан и азот-оксид, сви достигли рекордно забележене максимуме. Најтоплија година до сада је била 2016. и та конкретна година је повезана са комбинацијом веома снажног Ел Нињо догађаја у то време поред дугорочног загревања климатског система – каже Крис Хјуит.

Бурџес је истакла да је јул 2023. рекордан не само откако се мери температура него у знатно дужем периоду.

– Оно што можемо да кажемо је из „Међувладиног панела о климатским променама” и то шестог извештаја о процени, да није било овако топло, комбинујући записе посматрања и палеоклиматске записе, у последњих 120 хиљада година – додала је Бурџес.

Хјуит каже да су он и његове колеге упозориле на предстојећих пет година кад је о температури реч.

– Предвидели смо још у мају, мислим да је то било на конференцији за новинаре, да је врло вероватно, са 98 одсто вероватноће, да ће једна од наредних пет година бити једна од најтоплијих у историји. Шансе за то су 66 одсто да ћемо привремено премашити 1,5 степени изнад прединдустријске вредности, дакле Париски споразум – истакао је Хјуит.

 


You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept