Početna » СКУПЉИ КРЕДИТИ-ПРОЦЕНА СТРУЧЊАКА КОЛИКО ЋЕ РАСТИ РАТЕ

СКУПЉИ КРЕДИТИ-ПРОЦЕНА СТРУЧЊАКА КОЛИКО ЋЕ РАСТИ РАТЕ

од Паланка данас
0 Коментар

Kредити ће бити скупљи. То је готово извесно, након серија одлука Европске централне банке, али и Народне банке Србије да подигну своје референтне каматне стопе. Оне директно утичу на такозвани ЕУРИБОР и БЕЛИБОР, од чијих вредности зависи и висина каматне стопе, а тиме и месечне рате.Са новом одлуком Народне банке Србије о повећању каматних стопа, грађани ће у наредном периоду издвајати већу количину новца за отплату кредита.

„Ово повећање каматних стопа и ако има својих негативних последица ипак има и нето позитивних ефеката то је начин да се релативно брзо обори инфлација“, каже за Н1 Милојко Арсић, професор Економског факултета у Београду.

Рате кредита ће бити увећане за пет до 15 евра, сматра генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.

„Сви они који имају варијабилну каматну стопу, тако дефинисану у уговору, без обзира да ли сте узели динарски или еуро кредит, индексиран у еврима, осетиће благо повећање…“, истиче Васић.

А да ли је у овој ситуацији боље да грађани пређу са варијабилне каматне стопе на фиксну. Стручњаци тврде да такав потез зависи од одлуке појединца и од тога какав су уговор склопили са банком.

„Скок камате, за ових шест месеци, осетићете значајно, дакле рата би могла да вам порасте чак и 100 евра, у том случају, дакле наравно ако сте кредит узели пре 15 година и отплатили највећи део главнице то ћете мање осетити јер ћете највећи део главнице, јер ће вам порасти само камата, главница се неће мењати“, каже економиста Горан Радосављевић.

Међутим, како нам стручњаци објашњавају, много је опасније што ће раст каматних стопа утицати на нове кредите, посебно ако су грађани планирали да постојеће рефинансирају. Процене економиста су да се ЕУРИБОР неће зауставити.

„До краја године моја процена је била да ће бити 1,5 она је сад већ 1,5, мислим да ће ићи и преко тога.. Следеће године најмање два посто, то наравно ће зависити од кретања инфлације“, истиче Радосављевић.

Стручњаци сматрају да је ће каматне стопе да се формирају и у зависности од кретања инфлације и од могућности Европске централне банке да је сузбије.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept