Početna » СЛАВА ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ ПРАЗНИK У СРБА: Ових ШЕСТ СТВАРИ морате знати ако сте ПРАВИ СРБИН

СЛАВА ЈЕ НАЈВАЖНИЈИ ПРАЗНИK У СРБА: Ових ШЕСТ СТВАРИ морате знати ако сте ПРАВИ СРБИН

од Паланка данас
0 Коментар

Током новембра и децембра велики број људи или слави славу или иде код некога на славу. Сазнајте шест најважнијих ствари о овом значајном породичном празнику.Шта је крсна слава?

Слава је народни и црквени обичај који је за Србе, поред Васкрса и Божића, најважнији породични празник током којег се прославља и обележава дан одређеног светитеља, који је заштитник породице.

Зашто славимо славу?

Најраширеније је мишљење да обележавање крсне славе води порекло из периода пре прихватања хришћанства, а да су људи, током покрштавања крајем 9. века, уместо паганског заштитника прихватали хришћанског свеца као заштитника породице којег ће убудуће прослављати.

Шта нам је потребно да обележимо славу?

За слављење славе најважније су четири ствари – славски колач, жито, црно вино и свећа. На дан славе, колач и жито се односе у цркву где се освештају и режу, а неке породице то раде и у кући.

Kоје су најчешће славе?

Слава коју слави највише Срба је Свети Никола, 19. децембра, а велики број људи слави и Аранђеловдан, Ђурђевдан, Митровдан и Светог Јована.

Шта понети на славу?

Kада идете на славу као гост, најпригоднији поклон је флаша црног вина, а за домаћицу кафа и букет цвећа.

Да ли славу славе само породице?

Осим породица, славу славе и многе институције и локалне самоуправе. Најпознатија је школска слава – Свети Сава, коју све школе обележавају 27. јануара, а град Београд као своју славу обележава Спасовдан.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept