Početna » СЛАВИМО ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ ИГЊАТИЈА: Жене не радите ОВО

СЛАВИМО ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ ИГЊАТИЈА: Жене не радите ОВО

Kако се Игњатије још за живота прочуо као свети човек, вест о њему и његовом раду је стигла и до римског цара Трајана. Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан посвећен Преносу моштију Светог Игњатија Богоносца.

Kада је страдао 107. године, његови пратиоци су му кости пренели у Антиохију, где су га сахранили. Међутим, када су у шестом веку Антиохију заузели Персијанци, мошти светог Игњатија враћене су у Рим, где се и сада налазе у Цркви светог Kлимента.

Пренос моштију Светог Игњатија Богоносца сматра се даном када се никако не раде тешки послови, а ово нарочито важи за жене које треба да избегавају предење, ткање, шивење…Свети Игњатије који је пострадао зато што није желео да се одрекне својих веровања и данас се сматра заштитником праведника и оних који страдају због својих убеђења и зато што су различити од других. Према хришћанској традицији верује се да се Игњатије Богоносац јављао више пута из раја и чинио чуда помажући и данас свакоме ко га призива у помоћ овом молитвом:

„Био си наследник Апостола престолом и заједничар духом, богонадахнуто дело си нашао у виђењу духовног узрастања: Због тога си уздизао реч истине и ради вере си до крви пострадао, свештеномучениче Игњатије: Моли Христа Бога да спасе душе наше“.

Светог Игњатија празнујемо 2. јануара, а данас црква обележава пренос његових часних моштију из Рима, где је умро мученичком смрћу, у Антиохију, где је раније био архијереј.

Свети Игњатије и данас је крсно име које се слави у многим крајевима. Овај светитељ је ипак и у цркви и народу познатији под именом Игњатије Богоносац. Тако је прозван зато што га је, према предању, као малога, Исус држао у рукама, као и због тога што је увек „носио Бога“ у срцу и мислима.

Био је ученик Светог Јована Богослова и епископ у Антиохији. Док је био на овој функцији улагао је много труда и напора у ширењу хришћанства. Први је увео антифонски начин појања у цркви – певање са две певнице тако да, кад појање на једној страни престане, на другој почиње.

Kако се Игњатије још за живота прочуо као свети човек, вест о њему и његовом раду је стигла и до римског цара Трајана. Он је светитеља позвао у Рим како би био проглашен за сенатора, али тек ако принесе жртву многобожачким идолима.

Пошто није прихватио царев предлог Игњатије је окован и бачен лавовима. Према предању, лавови су га растргли и појели 107. године, оставивши само неколико већих костију и срце.
You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept