Početna » СЛАВИМО СВЕТОГ НАУМА ОХРИДСКОГ: Велики је светац, ево шта би ваљало урадити

СЛАВИМО СВЕТОГ НАУМА ОХРИДСКОГ: Велики је светац, ево шта би ваљало урадити

Главни празник Светог Наума је 5. јануара, а односно 3. јула му је летњи празник.

Свети Наум био је ученик равноапостолних учитеља словенских светог Кирила и Методија и један од Петочисленика, који су најревносније сарађивали са апостолима словенским. Свети Наум путовао је у Рим, где се прославио чудотворном моћи као и великом ученошћу.Познавао је многе језике. Из његових се очију изливала исцелитељска сила, која је исцељивала болеснике који су са вером само погледали у очи светог угодника божјег.

При повратку из Рима, свети Наум и Климент су се настанили на обалама Охридског језера. Док је свети Климент деловао као епископ у Охриду, дотле је свети Наум основао на јужној обали језера манастир.

Манастир и дан данас краси ту обалу, као што име светог Наума краси историју словенског хришћанства. Кроз векове, манастир је био извор чудотворне силе и уточиште болним и невољним.

Око светог Наума сабрало се мноштво монаха одасвуд са Балкана. Свети Наум је био мудар учитељ, јединствен руководитељ монаха, одлучан подвижник, чудотворан молитвеник и духовник. Неуморни радник свети Наум се посебно трудио на превођењу Светога писма и осталих црквених књига, са грчког језика на словенски. Чинио је чудеса за живота и после смрти.

Његове чудотворне мошти и дан-данас задивљују многобројним чудесима, нарочито исцељењима од тешких болести, нарочито – лудила.

Кад је летњи празник, окупи се велики сабор народа у манастиру Светог Наума. Многи болесници долазе, или бивају доношени, да ту над моштима светитељевим кроз веру и молитву добију исцељење. Не само православни него и људи друге вере долазе да потраже помоћ од Светог Наума.

Упокојио се у првој половини десетога века Године 1926. један муслиман из Ресна донео је и приложио манастиру звоно из благодарности, што му је светитељ исцелио брата и са самртничке постеље подигао га поново у живот.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept