Početna » СЛЕДЕЋА НЕДЕЉА ПОСТА ЈЕ КРСТОПОКЛОНА: Пости се само овако, а једно никако, али никако не ваља радити

СЛЕДЕЋА НЕДЕЉА ПОСТА ЈЕ КРСТОПОКЛОНА: Пости се само овако, а једно никако, али никако не ваља радити

Трећа седмица Васкршњег поста назива се Крстопоклона, а њен главни симбол је крст

од Паланка данас
0 Коментар

 


Ускршњи пост почео је прошле седмице и трајаће седам недеља.

У току је Пачиста недеља, а следећа се назива Крстопоклона.


Трећа седмица Васкршњег поста назива се Крстопоклона, а њен главни симбол је крст. Сматра се да крст верницима у овој недељи поста помаже да пронађу смирење и утеху. Обичај је да се на Крстопоклону недељу износи крст на средину цркве и верници му се поклањају и целивају, подсећајући себе на значај крста у хришћанству.

Према веровању у овој недељи треба избећи свађе, сукобе, препике, нервозу. Крстопоклона недеља помаже да се суочимо са искушењима, али да у тој борби сачувамо мир, љубав, веру и наду.

 

 

У овој недељи се подсећамо речи да „свако носи свој крст на леђима“. Ово не значи само да смо сви оптерећени бригама, тешкоћама, животним проблемима, већ да живимо у складу са својом савешћу. Живети у светлости суда савести, значи да преузимамо одговорност за своје поступке – и када су добри и када су лоши.

Када освестите своје грешке и покајате се, душа се чисти – то је лепота живота у складу са савешћу. Када је душа растерећена и бреме са наших леђа нестаје. Крстопоклона недеља подстиче вернике да се подсете на смисао како добро побеђује увек зло, и како живот побеђује смрт.

Већи део Крстопоклоне недеље се пости на води, док се на уљу посте среда, субота и недеља. Ово је физички део поста, али духовни је онај који даје прави смисао, а то је уздржање од лоших мисли и дела.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept