Početna » СМАТРА СЕ ЗАШТИТНИКОМ БОЛЕСНИХ: Српска православна црква данас обележава свеца који уједињује Исток и Запад

СМАТРА СЕ ЗАШТИТНИКОМ БОЛЕСНИХ: Српска православна црква данас обележава свеца који уједињује Исток и Запад

СВЕТИ Севастијан, на западу Себастијан, био је тајни хришћанин и капетан Преторијанске гарде за време цара Диоклецијана

од Паланка данас
0 Коментар

Рођен је у 3. веку. У службу императора Каринуса, ступио је да би, по предању, спасио хришћане. Због велике храбрости коју је носио у себи, као и учености, напредовао је брзо. Православно предање каже да је постао начелник дворске страже за време Диоклецијана који, као и његов претходник, није знао да је Севастијан хришћанин.Севастијан је 286. године откривен као хришћанин, а Диоклецијан га је моментално оптужио за издају. Везан је за колац, а стрелци су га гађали. Био је прекривен стрелама, али оне нису убиле Севастијана.

Православно предање каже да се он, када су сви мислили да је мртав, „јавио жив и здрав“, а да су га потом „многобошци моткама убили“.

Међутим, постоји и мишљење да је на лице места је дошла Ирена Римска, удовица Светог Кастула, која је открила да је и даље жив. Одвела га је својој кући и неговала га је.

Севастијан је, након што се опоравио, стао на неко степениште у Риму куда је пролазила царска поворка и пред свима вербално напао Диоклецијана због свирепости према хришћанима.

Свети мученик Севастијан се сматра заштитником оних који су болесни, ратни инвалиди, војници и полицајци.

Њега су, као и Светог Ђорђа, често управо војници узимали за заштитника; његов култ је и код православаца и код римокатолика кулминирао у 14-15. веку.

Православни га славе 18. децембра по јулијанском календару, што је 31. децембар по грегоријанском, док га римокатолици обележавају 20. јануараPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept