Početna » СМЕДЕРЕВЦИ СА ЗЕБЊОМ ГЛЕДАЈУ У ПИРОТ

СМЕДЕРЕВЦИ СА ЗЕБЊОМ ГЛЕДАЈУ У ПИРОТ

Несрећа са цистернама које су превозиле амонијак код Пирота није равнодушним оставила ни многе Смедеревце. Јер, овде већ деценијама кроз центар града пролазе сличне цистерне. Чињеница је – не са амонијаком, али није ни да су са на други начин много мање опасним товаром – течним нафтним гасом.

Уобичајени назив и за једно и за друго, који се користи и у законском и подзаконским актима, гласи „транспорт опасне робе“. И није такав назив без разлога. Сваки инцидент, а камоли исклизнуће и превртање вагона са оваквим товаром, може да има несагледиве последице.

Доминантан пут уношења амонијака у организам је инхалациони, путем плућа, а степен повреда изазваних излагањем амонијаку зависи од трајања излагања и његових концентрација, наводи Институт Батут. Већа изложеност може да изазове плућни едем, ургентно клиничко стање, које може бити одложено и неколико сати. Дуже излагање, као што смо видели, може да проузрокује и смрт.

ТНГ је по својој природи није штетан за здравље на тај начин, али спада, у тој законској номенклатури, у потенцијално експлозивне материје. Баш из тог разлога, ТНГ-у се додају супстанце препознатљивог мириса тако да се веома мале концентрације гаса у ваздуху могу намирисати.

Максимално дозвољена концентрација у радној околини износи 1800 мг/м³ до 1900 мг/м³. Експлозија може да настане уколико се створи концентрација од 5 до 15 одсто гаса у смеси са ваздухом – уз још један услов; постојања отвореног пламена, као иницијатора паљења. Температура иницијатора паљења треба да буде између 595 и 645 °Ц. Ако вам то делује као нека висока вредност, да кажемо да жар цигарете достиже 650˚Ц, зависно од врсте, квалитета, мекоће цигарете, као и брзине струјања ваздуха, објашњавају стручњаци.

Протеклих година, с обзиром на стање колосека којим се превозе цистерне са ТНГ-ом у Смедереву, било је случајева исклизнућа вагона са шина. Срећом, није дошло до превртања, па тако ни до оштећења цистерни. Оно, било је цурења, у лето 2019, на колосеку код Тврђаве, али је тада од надлежних стигло умирујуће објашњење да то “није ништа неуобичајено, ни опасно“. Бог само, по до сада виђеном и доживљеном, Смедерево чува. Kако ствари стоје, он је највиша али изгледа и једина инстанца, када је транспорт опасних материја кроз центар града у питању, у коју Смедеревци могу да се поуздају…

Извор: Подунавље.инфо

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept