Početna » СПЦ И ВЕРНИЦИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ СВЕТОГ МУЧЕНИKА ПЛАТОНА

СПЦ И ВЕРНИЦИ ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАЈУ СВЕТОГ МУЧЕНИKА ПЛАТОНА

Kада су се уверили да Платон може живети гладујући тако дуго, он им рече: "Ви се храните месом, а ја ћу светим молитвама, вас весели вино, а мене Христос, лоза истинита"

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Светог мученика Платона.

Рођен је у Анкири Галатијској и био је хришћанин по рођењу и васпитању. Платон није скривао своју веру у Христа него је јавно проповедао.

Због тога је био изведен на суд пред начелника Агрипина, где је изложен мучењу. Kада га је начелник почео саветовати, да избегне смрт и сачува живот поклоњењем идолима, Платон је одговорио да постоје две смрти, једна маловремена, а друга бесконачна.

Тада га је Агрипин изложио најстрашнијим мукама. Стављао му је врелу гвоздену ђулад на обнажено тело, потом му је од коже правио каише. На све те муке, Платон је одговарао: „Мучи ме још љуће, да се види јасно твоја бешчовечност и моје трпљење.“

Kада је мучитељ Платону споменуо незнабожачког филозофа Платона, он је одговорио „Нити сам ја сличан Платону, ни Платон мени, осим једино по имену. Ја се учим мудрости, која је Христова, а он је учитељ оне мудрости, која је лудост пред Богом.“

Потом су га бацили у тамницу, где је провео 18 дана без хране и воде. Kада су се уверили да Платон може живети гладујући тако дуго, он им рече: „Ви се храните месом, а ја ћу светим молитвама, вас весели вино, а мене Христос, лоза истинита.“

После тога Агрипин, видевши да Платона не може одвратити од Христа, осудио га је на посечење мачем. Посечен је око 266. године и примио је венац вечне славе.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept