Početna » СПЦ И ВЕРНИЦИ ДАНАС СЕ СЕЋАЈУ ЧУДА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА, ЈЕДАН ОБИЧАЈ ЈЕ ВЕЗАН ЗА ОВАЈ ПРАЗНИК

СПЦ И ВЕРНИЦИ ДАНАС СЕ СЕЋАЈУ ЧУДА СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА, ЈЕДАН ОБИЧАЈ ЈЕ ВЕЗАН ЗА ОВАЈ ПРАЗНИК

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и верници данас се сећају чуда Светог архангела Михаила, а за овај празник везан је и један обичај.

Празник спомен чудеса Светог архангела Михаила који данас обележава црква присећа се догађаја на извору у Лаодикији који се одиграо око 300. године. Легенда каже да је један незнабожац имао глувонему ћерку, али му се, упркос томе што није био хришћанин, у сну јавио архангел Михаило који му је поручио да ћерка треба да му се умије на том извору.Човек је решио да уради како му је речено у сну, па је након молитве умио ћерку која је истог тренутка излечена. После тог чуда су се и он и ћерка крстили, а он је на том месту саградио цркву Светог архангела Михаила која и данас постоји.

Још је једно чудо и данас остало забележено у легендама – једна породица је након дугогодишњег чекања добила наследника који је био глувонем, и поред тога, заостајао је у развоју. Сви су им саветовали да га се одрекну, али су родитељи решили да се одселе из родног града и скрасили се у сеоцету у близини Минска. У близини кућице био је поток у који је, приликом шетње са оцем, дечак упао.Отац га је брзо извукао, а дете је заплакало. Отац је био згранут и брзо га одвео до жене, да се и она увери у чудо. Родитељи су детету дали име Михаил, у част архангела, верујући да ће му тиме обезбедити његову заштиту. Kасније су сазнали да се тај поток зове Михаиловим у част архангела Михаила.

На данашњи дан, верује народ, обавезно треба молити за излечење, али и опростити грехе свим неверницима и тада ће им се остварити највећа жеља – они и њихови највољенији биће здрави.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept