Početna » СПЦ И ВЕРНИЦИ СУТРА ОБЕЛЕЖАВАЈУ KИРИЛА АЛЕKСАНДРИЈСKОГ: Свака ЖЕНА треба да зна РЕЧИ његове МОЛИТВЕ!

СПЦ И ВЕРНИЦИ СУТРА ОБЕЛЕЖАВАЈУ KИРИЛА АЛЕKСАНДРИЈСKОГ: Свака ЖЕНА треба да зна РЕЧИ његове МОЛИТВЕ!

од Паланка данас
0 Коментар


Био је порекла племићког и близак сродник Теофила, патријарха александријског, после чије смрти би посвећен за патријарха

Водио три љуте борбе за свога живота: с јеретицима Новацијанима, с јеретиком Несторијем и са Јеврејима у Александрији. Новацијани су постали у Риму и тако прозвани по Новацијану презвитеру, јересоначалнику.Они су се гордили својом врлином, ходили су обучени у бело одело, забрањивали су други брак и држали су да се не треба молити за оне који учине смртни грех, нити примати натраг у цркву оне који једанпут отпадну од цркве, па ма се они горко кајали. Kирил њих победи и истера из Александрије заједно са њиховим епископом.

С Јеврејима била је борба много тежа и крвавија. Јевреји су се били осилили у Александрији још од почетка, како је Александар Велики засновао тај град. Њихова мржња према хришћанима била је бесна и смушена. Они су убијали хришћане мучки, тровали, на крст распињали.

После дуге и тешке борбе Kирил је успео код цара Теодосија Млађег, да се Јевреји протерају из Александрије. Његову борбу пак против Несторија, патријарха цариградског, решио је Трећи васељенски сабор у Ефесу.

Том Сабору председавао је сам Kирил, заступајући у исто време и папу римског Целестина, по молби овога, који због старости није могао доћи на Сабор.

Несторије буде осуђен, анатемисан, и од цара прогнан на источну границу царства, где је и умро смрћу ужасном (јер му црви разједу језик, којим је хулио Пресвету Богородицу називајући је Христородицом). После свршене борбе Kирил је у миру проживео и ревносно пасао стадо Христово. Представио се Господу 444. године. За њега се каже да је саставио „Богородице Ђево радујсја!“

Ово је текст те молитве:

Богородице Ђево, радуј се Благодатна Маријо, Господ је с Тобом: благословена си Ти међу женама, и благословен је Плод утробе Твоје, јер си родила Спаситеља душа наших.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept