Početna » СРБИЈА ИМА НАЈВИШЕ КОШНИЦА ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА

СРБИЈА ИМА НАЈВИШЕ КОШНИЦА ПО ГЛАВИ СТАНОВНИКА

од Паланка данас
0 Коментар

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић изјавила је да је, захваљујући државној подршци, Србија данас земља са највише кошница по глави становника на планети, да се број кошница и даље континуирано повећава, а да просечна годишња производња меда износи преко 7.000 тона.

Како је саопштило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, на отварању 23. Међународног стручног семинара пчеларских удружења у Алексинцу који је организовала Регионална асоцијација пчеларских организација југоисточне Србије, Танасковић је оценила да је пчеларство последњих година доживело снажан развој, да је мед постао значајан извозни производ Србије и најавила да ће држава и у будућности наставити са подстицајима за пчеларе.

Танасковић је указала да је боља организација пчелара у погледу откупа и дистрибуције довела до повећања броја кошница, с обзиром да је извозна тражња повећана.

Сем тога, истакла је, пчелари у Србији поред националних подстицајних мера, могу да добију и средства по основу конкурса које Србија реализује у сарадњи са Светском банком.

Председник Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) Родољуб Живадиновић навео је да држава данас издваја више од седам милиона евра подршке пчеларству кроз субвенције, као и да је са 25 одсто учествовала у трошковима изградње погона за пласман меда.

Извор: Танјуг

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept