Početna » СРПСKИ САН ЈЕ ОДЛАЗАK У ПЕНЗИЈУ ПРЕ 60. ГОДИНЕ, И ТО БЕЗ ПЕНАЛА: Ево како можете да га остварите

СРПСKИ САН ЈЕ ОДЛАЗАK У ПЕНЗИЈУ ПРЕ 60. ГОДИНЕ, И ТО БЕЗ ПЕНАЛА: Ево како можете да га остварите

Од 2023. важе нова правила за пензионисање жена

од Паланка данас
0 Коментар

Превремена пензија данас је опција коју многи грађани користе из различитих разлога.

Али, она кошта – 0,34 одсто за сваки месец превременог пензионисања, а највише 20,5 одсто од укупне пензије.Зато је и све чешће питање укидања пенала за превремено пензионисање.

Превремена пензија као могућност у Србији постоји од јануара 2015. године и користи је све више људи. Kрајем 2018. било их је 28.000, а већ у јулу 2019. чак 43.000. И та бројка расте годишње у просеку и за око 10.000.

На 30.000 динара 3.700 мање

Висина превремене старосне пензије одређује се на исти начин као и висина старосне пензије, с тим што се износ тако одређене пензије трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених 65 година живота, а може се умањити највише до 20,5 одсто.

Тако, на пример, ако би вам старосна пензија, са пуним радним стажом, била 30.000 динара, а одлучите да се превремено пензионишете три године раније, то значи да би вам месечни чек био мањи за око 3.700 динара, односно износио би 26.300 динара.

Захтев за укидање пенала

Савез самосталних синдиката Србије је 2020. године поднео иницијативу о измени Закона о пензијско инвалидском осигурању и захтев за промену се односи и на укидање пенала за превремено пензионисање.

Измене поменутог закона су у току, и то је добра вест.

Оно што је неизвесно јесу конкретна решења, која још увек нису дефинисана, и чињеница да немамо питање на одговор: „Да ли ће бити и укинути пенали за превремено пензионисање“.

Пре скоро десет година, тачније 2014. године донете су измене Закона о пензијско-инвалидском осигурању и уведени су казнени поени за сваки месец превременог напуштања радног места.

Од тада је више пута из Немањине 11 поручивано да ће пенали бити укинути када дође тренутак да ПИО фонд самостално исплаћује пензије и да се оне не финансирају из буџета.

Услови за превремено пензионисње

Мушкарци су прошле године године у превремену пензију ишли са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци. Ове године иду са 40 година стажа осигурања и најмање 60 година.

Што се тиче превремене пензије за даме, услов за њих био је 59 година. Услов је био и да имају минимум 39 година и 8 месеци стажа. За ову годину је то 40 година стажа осигурања и најмање 59 година и шест месеци живота.

Нови услови и за „генерално“ пензионисање

Од 2023. важе нова правила за пензионисање жена, што значи да сваки захтев који даме поднесу током ове године, подлеже новим, ригорознијим условима. С друге стране, услови за одлазак у редовну пензију за мушкараце остају исти, али то није случај и када говоримо о превременом пензионисању.

Ове године, даме тако у старосну пензију могу са 63 године и 6 месеци живота, уместо 63 године и четири месеца, колико је потребно да имају за пензионисање у претходној години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

С друге стране, мушкарци у старосну пензију иду по старом – са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу, пише Блиц.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept