Početna » ШТА ДОНОСИ ИПАРД ПРОГРАМ ДОМАЋОЈ ПОЉОПРИВРЕДИ? Бесповратан новац из европских фондова и за куповину дронова

ШТА ДОНОСИ ИПАРД ПРОГРАМ ДОМАЋОЈ ПОЉОПРИВРЕДИ? Бесповратан новац из европских фондова и за куповину дронова

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства објавило је први јавни позив ИПАРД 3 у оквиру Мера 1.

од Паланка данас
0 Коментар

ИПАРД је српској пољопривреди у претходном програмском циклусу донео инвестициону подршку од 175 милиона евра из буџета Европске уније, а у новом програмском циклусу нашим пољопривредницима биће на располагању још више новца из буџета ЕУ – 288 милиона евра. Уз аграрни буџет за 2024. годину – 90 милиона из буџета Републике Србије, биће чак око 400 милиона евра инвестиција у српску пољопривреду – предочено је „Дневнику” у Министарству пољопривреде.– Кроз овај програм новац из европских фондова je први пут у виду бесповратне подршке исплаћиван крајњим корисницима. Дугорочни ефекти ће се тек пратити, а у овом тренутку може се рећи да је програм испунио смисао и покренуо циклус модернизације и унапређења конкурентности пољопривредне производње и прераде и развој руралних заједница и побољшање квалитета живота људи који у њима живе.

У наредном периоду наставиће се са спровођењем мера намењених подршци развојa примарне пољопривредне производње, прерађивачких капацитета и руралног туризма, које ће бити проширене на нове секторе и инвестиције.

– Мера 1 ће укључити и сектор рибарства и корисници ће моћи да остваре подршку и за специјализована возила, чак и за дронове. Мера 3 ће бити проширена на два нова сектора – прераду рибе и осталих усева, док ће Мера 7, поред подршке изградњи и опремању категорисаних угоститељских објеката, укључивати и подршку за директну продају пољопривредно-прехрамбених и других локалних производа на газдинству, у локалним продавницама, на пијацама, у ресторанима…. Биће обухваћена и изградња и опремање објеката за пружање услужних делатности мањег обима – навели су у министарству. – Акценат ће бити на подршци младим пољопривредницима (за њих ће повраћај износити чак 70 процената) и на инвестицијама у обновљиве изворе енергије и управљање отпадом, за које ће подстицаји бити увећани за десет процената.

 

Висина подршке ће у актуелним мерама износити од 50 до 75 одсто вредности прихватљивих инвестиција (до чак 100 посто у Mери 6 – намењене развоју руралне инфраструктуре која је у припреми). Значајно је да је и даље могуће до половине одобреног бесповратног новца добити авансно, на почетку извођења пројекта. Такође, висина одобрене подршке може бити увећана у фази исплате новца индексацијом у складу са индексом цена Републичког фонда за статистику.

ДневникPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept