четвртак, јун 20, 2024
Početna » ШТА ЈЕ KРСНИ ХОД И KАKАВ ЗНАЧАЈ ИМА У ПРАВОСЛАВЉУ? Професор Богословије о ЛИТИЈАМА, ово сваки ВЕРНИK треба да ЗНА

ШТА ЈЕ KРСНИ ХОД И KАKАВ ЗНАЧАЈ ИМА У ПРАВОСЛАВЉУ? Професор Богословије о ЛИТИЈАМА, ово сваки ВЕРНИK треба да ЗНА

Шта је литија, какав је њен значај за српски народ и шта симболизује

од Паланка данас
0 Коментар

Литија или крсни ход је процесија у покрету, која од давнина постоји у православној цркви. У тој поворци се, објаснио је професор Богословије Бранислав Kеџић за РТС, изговарају молитве, певају црквене песме, тропари посвећени одређеном празнику и врши се молитва за место или град.„На овај начин врши се такозвано освећење простора. Ми у хришћанској цркви верујемо у освећење времена, где освећујемо одређене дане у току године, које називамо празницима, али освећујемо и простор ходајући улицама, певајући црквене песме“, истакао је Kеџић.

Почетак литијског прослављања

Спасовдан се у Београду слави већ 620 година. Славу је установио 1403. године Свети деспот Стефан Лазаревић.

„Нажалост, за време турског ропстава литија је била прекинута, али била је једна тужна литија, када су ношене мошти Свете Петке, када су Београђани одлазили за Цариград, за време Сулејмановог освајања“, рекао је прошле године Kеџић за РТС.

После туског ропства дошло је до обнаваљања литије и трајала је све негде после Другог светског рата и сведоци смо нажалост маргинализације саме цркве.

Међутим, истиче, литија није заборављена и од деведесетих година је поново организована.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept