Početna » ШТА СЕ ДЕШАВА АKО У ЈЕДНОЈ ФИРМИ СВИ ЗАПОСЛЕНИ СЛАВЕ ИСТУ СЛАВУ? Они који ипак пристану да раде имају право на…

ШТА СЕ ДЕШАВА АKО У ЈЕДНОЈ ФИРМИ СВИ ЗАПОСЛЕНИ СЛАВЕ ИСТУ СЛАВУ? Они који ипак пристану да раде имају право на…

Поставља се питање шта радити када се фирма нађе у ситуацији да баш сви радници траже одсуство због славе коју славе и колико то иде на штету привредника, уколико се деси

од Паланка данас
0 Коментар

Православни верници данас обележавају једну од највећих слава у Србији – Аранђеловдан. Неке славе су већ за нама, а многе нам тек следе, док се већина пита шта се дешава са малим фирмама са неколико запослених, уколико се нађу у незавидној ситуацији због слободног дана на дан славе.Поставља се питање шта радити када се фирма нађе у ситуацији да баш сви радници траже одсуство због славе коју славе и колико то иде на штету привредника, уколико се деси.

Закон је, у том случају, јасно прописан. Дакле, запослени има право на плаћени дан када слави славу, а сви остали детаљи су ствар договора између надређеног и запосленог. Послодавац нема права да каже да неко не може да добије слободан дан, што је став и синдиката.

С друге стране, није тајна да има и оних који не обележавају празник, али користе прилику да узму слободан дан баш тада.

Осим да се мали привредници одмах одлуче да прогласе колективни одмор или прогласе дан нерадним за целу фирму, постоји још неколико заменских опција, које је навела Ранка Савић.

– Решавала бих то, на пример, тако да жене тог дана буду слободне, односно да иду да славе, а мушкарци да остану скраћено на послу, до 14 сати – каже она.

Затим, додаје да у свим другим ситуацијама зависи од договора са послодавцем, али и колегама.

Такође, онај који остане да ради има право на удвостручену дневницу или да уместо тог дана када је слава, узме неки други слободан дан (други дан славе).Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept