Početna » ШТА СЕ МЕЊА ОД СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ ЗА ПУТОВАЊЕ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ?

ШТА СЕ МЕЊА ОД СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ ЗА ПУТОВАЊЕ У ЕВРОПСКУ УНИЈУ?

Слична пракса већ постоји у САД, Kанади и Аустралији

од Паланка данас
0 Коментар

Грађани Србије тренутно могу да путују у европску шенгенску зону без визе или било каквог претходног одобрења, али од 2023. године то више неће бити могуће без подношења онлајн захтева кроз Европски систем за одобравање путовања (ЕТИАС).

Према првим плановима, ЕТИАС је требало да постане оперативан већ у јануару, затим је пролонгиран за мај 2023. године, али се сада очекује да примена тог система стартује у новембру следеће године, што је објављено и на званичној страници Европске уније.

Онлајн формулар за пријаву подносиће се на званичној ЕТИАС веб страници или мобилној апликацији, које ц́е бити покренуте када ЕТИАС постане оперативан. Пријаву би требало попунити најкасније 96 сати пре датума путовања, а у њој је потребно навести адресу е-поште, затим податке о пасошу, као и личне податке.

Последњи корак је плаћање накнаде за пријаву путем кредитне или дебитне картице. Накнада за пријаву износиће седам евра за све подносиоце захтева који су старији од 18, а млађи од 70 година. Накнада у износу од седам евра наплац́ује се приликом подношења пријаве и то је једина накнада коју је неопходно платити. Малолетници и лица старија од 70 година добиц́е ЕТИАС бесплатно.

Процењено је да ће процес пријаве трајати око десет минута, а одобрење би требало да се добије у року од неколико минута од тренутка подношења пријаве. Добијено одобрење важиће три године и у том периоду број путовања у земље ЕУ није ограничен. Уз ЕТИАС, грађани Србије моћи ће да остану у Европској унији највише 90 дана у периоду од 180 дана.

Kада захтев може бити одбијен

Kако се наводи на страници сцхенгенвисаинфо.цом, мало је вероватно да ће грађанима Србије бити одбијен захтев за улазак у Европску унију када ЕТИАС буде покренут. Ипак, пријава за ЕТИАС могла би бити одбијена уколико подносилац има криминалну прошлост, представља опасност за друштво или се налази на листи за праћење путовања у вези са осумњиченим терористима. Такође, разлог за одбијање може бити и давање лажних информација током пријаве, као и путовање из области са епидемијом/пандемијом, због чега подносилац пријаве може представљати опасност по јавно здравље.

Држављани Србије ће тако од новембра 2023. године морати да имају ЕТИАС за улазак у следец́их 30 земаља: Аустрију, Белгију, Бугарску, Хрватску, Kипар, Чешку, Данску, Естонију, Финску, Француску, Немачку, Грчку, Мађарску, Исланд, Италију, Летонију, Лихтенштајн, Литванију, Луксембург, Малту, Холандију, Норвешку, Пољску, Португал, Румунију, Словачку, Словенију, Шпанију, Шведску и Швајцарску. Сходно томе, грађанима Србије ц́е бити потребан ЕТИАС и да би посетили следец́е европске микродржаве са отвореним границама: Монако (преко Француске), Сан Марино (преко Италије) и Ватикан (преко Италије).

Слична пракса већ постоји у САД, Kанади и Аустралији, док сама идеја о увођењу ЕТИАС одобрења датира још од 2016. године. Систем би требало да допринесе смањењу актуелних безбедносних, здравствених и миграторних ризика, а односи се на 63 државе које нису чланице Европске уније, али чији грађани могу да путују без виза у шенгенску зону.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept