Početna » Шта значе украси на СЛАВСKОМ KОЛАЧУ? Један изузетно ВАЖАН

Шта значе украси на СЛАВСKОМ KОЛАЧУ? Један изузетно ВАЖАН

СЛАВСKИ колач је један од најбитнијих елемената славске трпезе као симбол тела Исуса Христа, а вино којим се колач прелива представља његову крв.

од Паланка данас
0 Коментар

Он је увек округао и украшава се фигурама од теста, које су симболи жеља домаћина и домаћице за благостање породице.Украси на славском колачу могу да варирају у зависности од дела Србије у коме се колач прави. Ипак, сви славски колачи садрже заједничке украсне елементе који су стари колико и традиција прослављања крсне славе. Сваки украс, односно фигурица, прави се од теста и има своје значење, те није свеједно шта ће се ставити на славски колач, истиче Агромедиа и открива значења мотива које најчешће виђамо.

Прво, важно је да славски колач у средини има шару у облику крста и да буде опточен венцем од плетенице.

Затим, најважнији симбол је печат просфорник, који означава веру. Реч је о дрвеном печату на ком су угравирана слова ИС ХС НИ KА што значи: „Исус Христос побеђује“. Он се ставља на централни део колача и на све четири стране по ободу. Печат се купује у цркви, а најчешће се у многим породицама преноси са генерације на генерацију.

У средини колача се обавезно забоде парче освећеног босиљка.

Остали украси могу бити бројни и различити, али су обавезни: клас жита, птица, цвет, грозд, књига и буре. Они се стављају у поља између кракова крста, а довољно је да у сваком од четири поља буде по један украс.

Грожђе, буре и клас жита симболишу родну годину, изобиље, богату трпезу, пуне амбаре и добру бербу.
Птица односно голуб има значење Светог Духа, а представљају и симбол мира и здравља.
Kњига је симбол знања и успеха.
Од осталих симбола додају се још цветови који значе лепоту и чистоћу душе укућана.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept