Početna » СТАЊЕ ЈАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПУ СМЕДЕРЕВО У ПЕРИОДУ ЈАНУАР – СЕПТЕМБАР 2023. ГОДИНЕ

СТАЊЕ ЈАВНЕ БЕЗБЕДНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПУ СМЕДЕРЕВО У ПЕРИОДУ ЈАНУАР – СЕПТЕМБАР 2023. ГОДИНЕ

Полицијска управа у Смедереву, као организациона јединица Министарства унутрашњих послова задужена за територију града Смедерева и општина Смедеревска Паланка и Велика Плана, у првих девет месеци ове године остварила је веома добре резултате на сузбијању свих облика криминала.

од Паланка данас
0 Коментар

На основу тих резултата, стање безбедности се цени као стабилно и повољно. Припадници Полицијске управе Смедерево су посебно свој рад и присуство усмерили на превенцију криминала и сузбијање вршења кривичних дела са елементима насиља, На територији Подунавског округа евидентно је смањење броја кривичних дела са елементима насиља, кривичних дела имовинског карактера на штету грађана, као и кривичних дела против безбедности јавног саобраћаја.Кривична дела са елементима насиља веома је тешко предупредити и спречити њихово извршење, јер иста имају ситуациона обележја и недостатак индиција на основу којих би полиција могла да их спречи. Кривично дело тешко убиство, које се десило у септембру ове године у напуштеном локалу у центру града, које је извршено од стране непознатог извршиоца, припадници Полицијске управе Смедерево су интензивним оперативним радом, истог дана расветлили, а извршилац је и пре сазнања полиције за извршење кривичног дела, напустио Републику Србију и његово изручење се очекује наредних дана.

Припадници Полицијске управе постигли су значајне резултате на сузбијању трговине наркотицима и пресекли више канала трговине опојним дрогама, што је резултирало откривањем 164 кривична дела у вези са дрогом, што је више него прошле године. Реализовано је 179 заплена опојних дрога, а укупно је пронађено и заплењено више од 31 килограма разних врста дроге. Непрекидно присуство полицијских службеника имало је за резултат да су у 200 случајева извршиоци ухваћени на делу, односно током извршења кривичног дела. Активности полицијских службеника током целе године у пешачкој зони, на Дунавском кеју, као и у близини угоститељских објеката допринеле су да јавни ред буде повољнији и да број прекршаја буде смањен у односу на претходну годину.

До октобра месеца полицијски службеници су успешно обезбедили 844 јавна скупа, и то спортских приредби са повећаним ризиком, културних манифестација и јавних окупљања, на којима је присуствовало око 200.000 посетилаца, на којима није било догађаја из надлежности рада полиције. Поред наведеног, полицијски службеници Полицијске управе Смедерево свакодневно су присутни у 88 школских објеката у Подунавском округу и током школске године није било догађаја са елементима угрожавања ученика, наставног особља и школа. Осим тога, у оквиру Дечије недеље 2023, националне манифестације под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију, полицијски службеници су, кроз дружење и разговоре са децом и грађанима Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане промовисали пројекат „Заједно и безбедно кроз детињство“. На ова три догађаја присуствовало је око 2.500 ученика нижих разреда основних школа.

Присуством саобраћајне полиције у зонама школа и пешачких прелаза, у циљу превентивног деловања, само у септембру месецу откривено је 600 саобраћајних прекршаја које су учинили возачи у зонама школа. Активностима на осталим саобраћајницама у граду и општинама остварено је повољније стање безбедности у саобраћају у односу на претходну годину. Укупан број саобраћајних незгода је за 13% мањи него 2022. године, 8 лица мање је погинуло, а 73 лица је мање повређено у односу на претходну годину. Заједнички рад саобраћајне и криминалистичке полиције је у великом обиму усмерен на откривање прекршаја које чине возачи са пробном возачком дозволом и возачи под дејством алкохола и психоактивних супстанци.

Током акције прикупљања оружја, на основу закључка Владе Републике Србије и наредбе министра унутрашњих послова, на нашем подручју, у периоду од 08. маја до 30. јуна ове године, Полицијска управа Смедерево је преузела 795 комада разног оружја, скоро 67.000 комада муниције, 663 минско-експлозивних средстава и 13 килограма експлозива. Грађани Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане показали су да, у већини, савесно и прописно држе и чувају оружје, јер је током извршених око 5.000 контрола правилности држања оружја по дозволи, у само 2% провера утврђено неправилно чување и држање оружја.

Полицијска управа у Смедереву ће и даље, уз изузетну сарадњу са другим државним органима и институцијама, првенствено са Вишим и Основним јавним тужилаштвима, као и уз подршку јединица локалне самоуправе Подунавског округа, наставити и интензивирати активности из свог делокруга рада, у циљу безбедносне превенције и спречавања свих видова криминала и друштвено штетних и опасних појава и догађаја. Сви полицијски службеници наше Полицијске управе улагаће, као и до сада, максималне напоре како би лична и имовинска сигурност грађана, јавни ред и безбедност школа и саобраћаја били на још вишем нивоу.

 

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept