Početna » СТАРИ ОБИЧАЈИ ПРЕД СВЕТОГ НИKОЛУ: Не заборавите да урадите ове ствари

СТАРИ ОБИЧАЈИ ПРЕД СВЕТОГ НИKОЛУ: Не заборавите да урадите ове ствари

Уочи празника се често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут

од Паланка данас
0 Коментар

Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници.

Овај светитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морнари често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима.

На овај датум су све лађе, где год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом светитељу. Уочи празника се често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут.

Својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи.

Бројни обичаји везани су за дан славе, али постоје и неки у вези са вечери пред ову славу.

Наиме, стари народни обичај каже да би домаћини дан пред славу морали да почну с припремама за госте које ће дочекивати. Међутим, постоји правило да домаћини могу само да припремају храну, док се други кућни послови не смеју обављати дан пре и дан након славе.

Kонзумирање мрсне хране на овај празник не долази у обзир – будући да је у току велики Божићни пост, игнорисање обавезног поста је строго забрањено!

У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце јер је Свети Никола и њихов заштитник. Зато, ако су вам малишани били добри, обрадујте их неком ситницом – њих ћете усрећити, вама ће бити лепо, а и народ каже – ваља се.

Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept