Početna » СТИЖЕ СИСТЕМ УПОЗОРЕЊА У СРБИЈУ: Сви ћемо добијати хитне СМС поруке о невремену – познато и када

СТИЖЕ СИСТЕМ УПОЗОРЕЊА У СРБИЈУ: Сви ћемо добијати хитне СМС поруке о невремену – познато и када

Циљ надоградње већ постојећег система је превенција

Убудуће ће грађани о поплавама, бујицама, олујама и земљотресима бити обавештавани путем СМС порука. У сарадњи са МУП-ом, Министарство информисања и телекомуникација уводи систем за упозоравање од невремена којим ће обавештавати грађане на тачно одређеном географском положају о ризичним временским условима, а према процени Сектора за ванредне ситуације.По узору на поједине европске државе, ускоро и код нас систем за упозоравање од јаког невремена. Како би се макар и делимично предупредиле разорне последице суперћелијске олује, земљотреса или поплава, грађани ће непосредно пре самог невремена, путем СМС-а, бити упозорени на временске неприлике.

Грађани ће добијати СМС поруке са упутствима

– Садржаће сасвим кратке, прецизне информације о подручју где се очекује, времену када се очекује и самој врсти појаве – да ли је то олујно-грмљавинска непогода или нешто од других метеоролошки дефинисаних опасности. Након тога и линк где се могу наћи детаљи, савети, упозорења како се могу грађани понашати. Дакле, кратко, јасно, брзо, прецизно и то је основна идеја овог система – каже Горан Михајловић, помоћник директора РХМЗ-а.

Систем ће по начину алармирања бити сличан систему “Пронађи ме”, напомињу у Министарству информисања и телекомуникација.

За разлику од Амбер алерта, додају, пружаоци медијских услуга неће имати обавезу да понављају хитне информације, већ да прилагоде извештавање.

– Ми смо још тада схватили да тај систем може да нам послужи за шире информисање јавности за разне друге ситуације посебно када су у питању олује, поплаве, разне врсте непогода које МУП процени да су битне за информисање јавности. Тада је заправо покренута идеја да се тај систем развија и надограђује додатним функционалностима – каже Катарина Томашевић в.д. помоћник министра за електронске комуникације.

Упозорења ћемо добијати већ крајем године

Пројекат је подељен у две фазе, од којих је прва близу краја, те се успостава система очекује најкасније до краја године.

– Ми треба да омогућимо с једне стране да путем тог софтвера комуницирају сви учесници у том систему ванредних ситуација, и МУП, РХМЗ, Србијаводе и са друге стране да направимо комуникацију ка грађанима. Тако да је тај пројекат при крају и очекујемо ускоро – каже Томашевић.

Циљ надоградње већ постојећег система је превенција, закључује Михајловић.

– Идеја није да се овим путем обавештава о текућој прогнози, о уобичајеним појавама, него само оне које су заиста опасне и које захтевају акцију, предузимање одређене мере од стране грађана како би се заштитили од онога што је опасно време – каже Михајловић.

За 2025. годину планирано је да се додатно успостави још један канал за хитно упозоравање јавности путем ЦБС система, а који ће имати и звучну подршку и успети да покрије и стране држављане који су се затекли на нашој територији погођеној ванредном ситуацијом.You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept