Početna » Stranci rado dolaze u Nemačku na rad, nerado odlaze

Stranci rado dolaze u Nemačku na rad, nerado odlaze

од Паланка данас
0 Коментар

Nemačka privreda posrće, ali zemlja je i dalje atraktivna destinacija stranim radnicima, pokazuje jedno međunarodno istraživanje objavljeno u sredu.U anketi 150.000 radnika iz 188 država, Nemačka je na petom mestu liste najpopularnijih odredišta za zapošljavanje, i prva među onima u kojima se ne govori engleski.

Vode Australija, SAD, Kanada i Velika Britanija.

Nasuprot tome, prema studiji konsultantske firme Boston konsalting grup (BCG), berze radnih mesta Stepstone i krovnog udruženja The Network, zaposleni u Nemačkoj retko žele da odu negde u svet na rad.

Anketa je trajala od oktobra do decembra.

Kada se saberu sve zemlje, u proseku je malo manje od četvrtine zaposlenih aktivno tražilo posao u inostranstvu, a više od 60 odsto je iskazalo načelnu spremnost da se isele zbog zaposlenja.

U višegodišnjem poređenju, Nemačka je ipak donekle izgubila na privlačnosti – 2018. je bila na drugom mestu.

Sa druge strane, radnici u Nemačkoj retko razmišljaju da odu: Posao u inostransttvu tražilo je svega sedam odsto od 14.000 ispiptanika.  Među njima su bili i Nemci i useljenici.

Kao omiljeni destinacije u Nemačkoj navode se Švajcarska i Austrija.

Stopa onih koji razmišljaju o inostranstvu u Nemačkoj je niska u poređenju sa Italijom, Velikom Britanijom i SAD. U tim zemljama je više nego dvostruko veća.

Spremnost za polazak u inostranstvo na rad najizraženija je u nekoliko afričkih država, pre svega u Gani sa 74 odsto. U Indiji taj udeo je 54, a u Turskoj 35 odsto.

Podaci važe i za visokokvalifikovane. Odvojeno su po zemljama procenjeni odgovori akademskih građana u anketi, i njihova se spremnost za odlazak u inostarnstvo samo neznatno razlikuje od one kod radnika bez fakultetske diplome.

Globalno, najpoželjniji grad za rad je London, ispred Amsterdama i Dubaja. Berlin je sa šestim mestom isto pri vrhu.

Međutim, odlučujući kriterijum za eventualni odlazak u inostarnstvo velikoj većini anketiranih nije zemlja odlaska, ili neka konkretna metropola, nego privlačnost ponuđenog radnog mesta.

U takmičenju za pridobijanje radne snage iz inostranstva, pobeđuju firme koje stranim radnicima nude atraktivne uslove rada i podršku, rekao je savetnik u BCG Jens Bajer (Baier), jedan od autora studije.

Za primer, naveo je pitanje radne dozvole, uz primedbu da je „nažalost, u Nemačkoj to veoma zamorna procedura“.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept