Početna » СТУДЕНТИ НАОШТРИЛИ ПЕРА Почиње пријемни на факултетима највеће интересовање за СТЕМ СМЕРОВЕ

СТУДЕНТИ НАОШТРИЛИ ПЕРА Почиње пријемни на факултетима највеће интересовање за СТЕМ СМЕРОВЕ

У Србији данас почињу пријемни испити на факултетима, а будући бруцоши могу да бирају између девет државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу, Новом Пазару и Приштини - са привременим седиштем у Косовској Митровици, 22 државне академије и високе стручне школе и велики број приватних факултета.

ПРИЈЕМНИ ФАКУЛТЕТ

Према писању листа „Блиц“, ове године је владала права помама за одређеним факултетима и смеровима, где се пријављивало и по 10 кандидата за свако место на буџету, а највеће интересовање владало је за Архитектонски, Грађевински, Електротехнички, Медицински, Правни, Стоматолошки, Факултет безбедности, ФОН. У фокусу будућих студената су такозване СТЕМ смерови (Science, Technology, Engineering, Mathematics – наука, технологија, инжењерство, математика).Такође, велико интересовање влада и за смерове психологија, ИТ, логопеде, стоматологе, екологија и заштита животне средине.

Министарство просвете раније је саопштило да на терет буџета може да се упише 17.697 студената плус 510 (студенти са инвалидитетом, припадници ромске националности, они који су средњу школу завршили у иностранству), док на академијама и високим стручним школама има места за 4.676 студената и 132 академаца.

Најскупље је студирање на Архитектонском факултету – 300.000, док је најјефтиније на Техничком факултету у Бору, где једна година студирања кошта 60.000 динара.

Пријемни испит на Архитекстонском факултету у Београду почиње днас у 11 часова, где се пријавило 602 кандидата, а Јелена Марић са  тог факултета каже да могућност уписа има 304 кандидата, од којих укупно 200 студената који се финансирају из буџета и 104 студента који сами плаћају школарину.

„Факултет уписује 240 студената и то 160 студената који се финансирају из буџета и 80 студената који плаћају школарину у прву годину на студијски програм Основне академске студије и 64 студента и то 40 студената који се финансирају из буџета и 24 самофинансирајућих студената у прву годину на студијски програм Интегрисане академске студије“, рекла је Марић за Танјуг.

ТанјугYou may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept