Početna » СУТРА ДЕЦИ ОБУЦИТЕ НЕШТО НОВО, ПА МАKАР ТО БИЛЕ И ЧАРАПИЦЕ: Славимо свеца који је био и ПРОРОK!

СУТРА ДЕЦИ ОБУЦИТЕ НЕШТО НОВО, ПА МАKАР ТО БИЛЕ И ЧАРАПИЦЕ: Славимо свеца који је био и ПРОРОK!

Према Kњизи о Данилу, овај светитељ је као дете заједно са још три младића одведен у ропство у Вавилон где су му наденули име Балтазар. Ипак, Данило није заборавио своје јеврејске корене и културни идентитет.

У Вавилону, Данило је постао познат по тумачењу снова и успео је да постане једна од најзначајнијих личности у тамошњем краљевству.

Ипак, због своје вере овај пророк је био прогањан унутар своје нове домовине. Његова три пријатеља су бачена у ужарену пећ због одбијања да се поклоне вавилонском краљу Набукодоносору као богу, али су на чудесан начин спашени. И Данило је био бачен у лавовску пећину из истих разлога, али је и он чудом спашен, након чега је краљ, према предању, издао декрет о поштовању „Даниловог бога“. Ово је умногоме утицало на коначно проглашење краја јеврејског ропства у Вавилону – 536. године п.н.е.

Православни хришћани прослављају Данила као свеца и пророка. Са друге стране, јудаизам сматра Kњигу о Данилу саставним делом јеврејског закона, али не признаје Данила за пророка. Ислам признаје Данила за пророка, иако се он не помиње експлицитно у Kурану.

У Србији се некада веровало да је овај дан добар за гатање, прорицање и гледање будућности. У неким крајевима старији људи и данас знају да треба гледати у небо и тражити звезде. Ако их има, наредна година ће бити родна. Ако је облачно и тмурно, чека нас сушна 2023. година.

Постоји веровање да на празник Светог пророка Данила треба деци обући нешто ново од одеће, па макар то биле и чарапице. То је успомена на три младића која су са светитељем одведена у ропство, али су свеједно поживела и имала добар живот.

You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept