Početna » СУТРА ИЗБЕГАВАЈТЕ ДА РАДИТЕ ОВО! Верује се да 1. јануар одређује целу годину, а ево како да привучете СРЕЋУ И НОВАЦ

СУТРА ИЗБЕГАВАЈТЕ ДА РАДИТЕ ОВО! Верује се да 1. јануар одређује целу годину, а ево како да привучете СРЕЋУ И НОВАЦ

Народни обичаји и народна веровања која се везују за 1. јануар

од Паланка данас
0 Коментар

Слично обичају који важи за Божић, важно је и ко ће после поноћи, односно 1. јануара, први ући у ваш дом.

Без обзира на то да ли себе сматрате сујеверном особом, нека мала правила и ритуали се провлаче из године у годину, тако да су на одређени начин постали део наше културе.Можете их испратити или не, у сваком случају, забавно је знати нека од сујеверја која се односе на улазак у нову годину.

У наставку следе најчешћа веровања када се ради се о правилима понашања која важе за дан уочи као и првог дана нове године (31. децембар и 1. јануар), а за која се верује да ће у наредној години донети срећу су.

Новогодишња вечера

Када је празнична трпеза у питању, према веровању неких култура, ако припремате јело од меса, пожељно је да то буде месо животиња које немају крила (дакле, без пилетине и ћуретине). Према одређеним народним веровањима, тиме обезбеђујете да благостање остане у вашој кући, односно да не „одлети“ са вашег стола.

Радна година

Обавите неки симболичан посао првог дана Нове године, иако је празник. Ако сте на поклон добили роковник, упишите датум, неколико речи… задржите пажњу, размишљајте о послу макар пар минута тог дана. Према веровању, овај чин симболизује да ћете у току наредне године имати довољно посла и да ћете га са вољом радити.

У поноћ обавезно поделите пољупце са драгим особама. То се сматра потврдом да ће и у предстојећој години ваша љубав и блискост трајати.

Односи са другима

Слично обичају који важи за Божић, важно је и ко ће после поноћи, односно 1. јануара, први ући у ваш дом. Ово је важно зато што се сматра да ће та особа значајно утицати на ваш живот у наредној години.

Црвено за срећу

Општепознато правило каже да уочи Нове године ваља обући нешто ново. За срећу у љубави, верује се да је добро носити веш у црвеној боји.

Постоји неколико веровања која се односе на то шта не ваља радити у току ова два дана.

Чак иако нисте љубитељ смс порука, телефонирања, слања мејлова … не пропустите да честитате Нову годину драгим људима, као и да одговорите на честитке. Тиме симболично јачате везе међу вама, развијате осећај топлине и пријатељства.

На самом почетку године, избегните позајмљивање новца. Симболика је јасна – указује на то да ћете у току године имати материјалних проблема, односно да нећете имати новца у довољној мери.

Ово веровање се сигурно не поклапа са вашом досадашњом праксом, а то је да 1. јануара не би требало ништа износити из куће. Иако сви волимо да разменимо колаче, разне посластице и јела која смо припремили за новогодишњу ноћ, ипак, по овом веровању то не би требало радити. Почастите све ваше госте, то је свакако добар знак, али приликом посете другима не носите ништа од јела. За то, причекајте 2. јануар.

У неким културама прање веша 1. јануара је неприхватљиво. Наиме, сматра се да је прање било чега потребно свести на најмању могућу меру, јер би могло лоше утицати на здравље укућана у наредној години.

Исто тако, потрудите се да будете пажљиви са посуђем и уопште ломљивим стварима, јер се разбијање ствари сматра призивањем несреће.

Познато је и неколико укорењених сујеверја која се односе на временске прилике у току та два дана.

Уколико тог дана дува јужни ветар – знак је да ће наредна година бити добра и богата. Уколико дува северни ветар – знак је да ће цела година бити хладна и са лошим временом. Уколико дува источни ветар – година може донети несташице и невоље. Уколико је 1. јануар ведар и сунчан дан, без ветра, знак је да нас чека весела и богата година.

За срећу са новцем

Мали ритуал – у сваки новчаник који имате у кући ставите новац. То је знак да ће следећа година тећи у благостању. За срећу са новцем важи веровање да је добар знак ући у нову годину без дугова и неплаћених рачуна.

ЕспресоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept