Početna » СУТРА ЈЕ МАЛИ УСKРС, ПОСЕБАН ДАН У СРПСKОМ НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ: Ово су ОБИЧАЈИ које би требало да ИСПОШТУЈЕТЕ

СУТРА ЈЕ МАЛИ УСKРС, ПОСЕБАН ДАН У СРПСKОМ НАРОДНОМ ВЕРОВАЊУ: Ово су ОБИЧАЈИ које би требало да ИСПОШТУЈЕТЕ

Недеља по Васкрсу зове се још и Светла, Бела или Томина недеља и посвећена је догађају јављања Исуса својим апостолима

од Паланка данас
0 Коментар

Сутра се завршава такозвана Светла недеља, првих седам дана по Васкрсу. Ови дани имају посебано место у српском народном веровању и за њих се везује мноштво обичаја.

Сутрашњи дан, недеља, познат је и као „Мали Васкрс“.Недеља по Васкрсу зове се још и Светла, Бела или Томина недеља и посвећена је догађају јављања Исуса својим апостолима. Нарочито је био сумњичав „неверни Тома“, па је Исус према веровању, на данашњи дан, прошао кроз затворена врата и рекао Томи да опипа његове ране. Тек тада је и овај апостол поверовао у Христово васкрснуће.

– А Тома, који се зове Близанац, један од дванаесторице, не беше онде са њима кад дође Исус. А други му ученици говораху: Видесмо Господа. А он им рече: Док не видим на рукама Његовим рана од клина, и не метнем прста свог у ране од клина, и не метнем руке своје у ребра Његова, нећу веровати. И после осам дана опет беху ученици Његови унутра, и Тома с њима.

– Дође Исус кад беху врата затворена, и стаде међу њима и рече: Мир вам. Потом рече Томи: Пружи прст свој амо и види руке моје; и пружи руку своју и метни у ребра моја, и не буди неверан него веран. И одговори Тома и рече Му: Господ мој и Бог мој. Псал. Исус му рече: Пошто ме виде веровао си; благо онима који не видеше и вероваше.

У народу је ова недеља позната и као водена. „Ваља се“ да младићи и девојке изађу на потоке и реке, прскају се и бацају у воду цветне венце, а све како би умилостивили водене демоне.

У неким местима се прославља крај васкршњег циклуса благих или светлих дана. Понегде се до сутра чувају црвена ускршња јаја и данас се дају деци да се куцају, а старији се обавезно поздрављају са: „Христос воскресе“.

Православна црква и њени верници сутра такође прослављају светог мученика Терентија.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept