Početna » СУТРА ЈЕ ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ: Ево шта треба да урадите, а шта је нарочито забрањено за жене

СУТРА ЈЕ ПРЕНОС МОШТИЈУ СВЕТОГ ЈОВАНА ЗЛАТОУСТОГ: Ево шта треба да урадите, а шта је нарочито забрањено за жене

Хришћански верници сутра славе сећање на Светог Јована Златоустог, најчувенијег проповедника у историји цркве, великог светитеља и реформатора.

Празник овог светитеља још се обележава и 26. новембра, а данашњи дан је посвећен преносу његових моштију из јерменског села Комана у Цариград 438. године.

Свети Јован Златоусти поштује се у целом хришћанском свету. Био је патријарх у Цариграду и аутор књиге „О свештенству“, као и неколико веома цењених беседа због чега је и добио надимак „Златоусти“. Верници са наших простора још га називају и „златном трубом Православља“ због упорности и жара којима је у својим говорима људима указивао на снагу и исправност хришћанства.Предање каже да је био веома цењен међу обичним народом коме се радо обраћао и тумачио му Свето писмо.
Свети Јован Златоусти је био велики борац против јеретика. Тако је и дошао у сукоб са царицом Евдокцијом која га је прогнала у место Коман у Јерменији где је овај велики светитељ умро 407. године.

Према легенди, 30 година након смрти свеца цар Теодосије Млађи донео је одлуку да мошти Светог Јована Златоустог врате у Цариград. Међутим, прича се да ковчег светитеља нико није могао да помери све док цар није написао писмо у коме је Светог Јована молио за опроштај у име своје мајке царице Евдоксије због које је светитељ и прогнан из Цариграда. Једном када је писмо било положено на ковчег, предање каже, он постаде лак и војници га понесоше.

Ипак, ово није био крај путовања за Златоустог. Његове мошти су крсташи 1204. однели из Цариграда у Рим. Ту су почивале све до 2004. када су договором између цркви поново враћене у Цариград тј. данашњи Истанбул.
Свети Јован Златоусти у Србији се сматра једним од најученијих светитеља, па се верује да на данашњи дан сваки верник треба да, у част овог свеца, узме неку драгу књигу и из ње прочита макар део.

У неким крајевима Србије још се и данас верује да жене на празник Светог Јована Златоустог не смеју да у руке узимају вуницу, конац или игле, јер овај светитељ не жели да оне на његов празник раде већ да се сви подједнако, уз неку добру књигу, опусте и посвете духовном развоју пре него материјалном богаћењу.

Ако већ успете да сутра побегнете од обавеза, прошетајте и до цркве. Запалите свећу у част Светог Јована Златоустог и помолите му се. Видећете, након тога све ће вам у животу ићи лакше.

 

Извор: дневно
You may also like

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2024 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept