Početna » СУТРА ЈЕ ВИДОВДАН: Девојке и удате жене вечерас под јастук ставите ОВУ БИЉКУ и оствариће вам се ВАЖНА ЖЕЉА

СУТРА ЈЕ ВИДОВДАН: Девојке и удате жене вечерас под јастук ставите ОВУ БИЉКУ и оствариће вам се ВАЖНА ЖЕЉА

Сутра прослављамо Видовдан, један од највећих српских празника који уједно броји и највише народних обичаја, а један од најпопуларнијих изводи се ноћ уочи празника.

од Паланка данас
0 Коментар

Вечерас би, како каже старо народно веровање, девојке могле да уз помоћ видове траве, која се у народу сматра биљком за гатање, сазнају име будућег мужа.Оно што по веровању треба да ураде јесте да пред спавање под јастук ставе видову траву, парче хлеба и мало соли. Када то ураде, треба да изговоре: “Виде, Виде! Тако ти соли и хлеба, земље и неба, кажи ми ко ће ми бити суђен. Нека ми изађе на сан”. Ако све ураде у складу са обичајима, требало би да сањају свог будућег супруга, а уколико га још увек не познају, у наредних пар дана ће га негде срести и упознати.

Међутим, овај обичај не важи само за неудате жене. И оне удате могу да вечерас под јастук ставе видову траву, и предање каже да ће им се десити оно што сањају те ноћи.

Поред тога, постоји још један обичај који налаже да се видова трава набере вечерас и стави у посуду са водом. Тако треба да стоји до јутра, када ће се сви чланови породице умити њоме, јер се верује да ова вода лечи многе болести.

 Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept