Početna » СУТРА ЈЕ ЗАЧЕЋЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА: Обавезно урадите ово

СУТРА ЈЕ ЗАЧЕЋЕ СВЕТОГ ЈОВАНА ПРЕТЕЧЕ И КРСТИТЕЉА: Обавезно урадите ово

На сутрашњи дан прославља се милост, чудо и мудрост Божија.

од Паланка данас
0 Коментар

Православни верници сутра славе Зачеће Светог Јована Претече и Крститеља. На сутрашњи дан прославља се милост према побожним и праведним родитељима светог Јована, старцу Захарији и старици Јелисавети, који су целог живота желели и Бога молили да им подари једно дете, али и чудо зачећа Јовановог у престарелој Јелисаветиној утроби .


Право чудо – зачеће Јованово догодило се јер је с њим Бог имао нарочито велике намере, наиме, да он буде пророк и Претеча Христу, Спаситељу света.

Преко својих анђела Бог је објавио рођење Исака од бездетне Саре, и Самсона од бездетног Маноја и његове жене, и Јована Претече од бездетних, Захарије и Јелисавете.

Преко анђела својих Бог је објављивао рођење оних, с којима је имао нарочите намере. Како су се могла родити деца од старих родитеља?

– Ако је ко љубопитљив да то зна, нека не пита о томе ни људе, јер људи то не знају, ни природне законе, јер то је изнад природних закона, него нека обрати поглед свој на силу Свемогућега Бога, који је из ништа створио сав свет, и који за стварање првога човека, Адама, није потребовао никакве родитеље, ни старе ни младе. Место љубопитства одајмо хвалу Богу, који нам често јавља моћ и милост и мудрост Своју мимо природних закона, у које оковани ми бисмо, без нарочитих чудеса Божјих, пали у очајање и Богозаборав – пише у црквеном календару поводом овог празника.

Према предању, када је Јелисавета остала трудна, Захарије је занемео. Када се родио Претеча, од његовог оца Захарија је затражено да на плочици напише име детета и када је он написао синовљево име, истог часа је проговорио.

Као млад Јован је отишао у пустињу где се хранио корењем и дивљим медом. У проповедима је критиковао морално посрнуће својих савременика, позивајући их да се покају и врате животу по Божијим законима.

Он је крштавао људе у реци Јордан, говорећи им да их он крсти водом, а да за њим „иде онај који ће их крстити Духом Светим и огњем“.

На дан његовог чудесног зачећа, обичај је да се родитељи помоле за здравље своје деце. Они који се у овој улози још нису остварили, а жарко желе потомство, моле се да им бог подари децу.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept