Početna » СУТРА ОБАВЕЗНО УРАДИТЕ ЈЕДНУ СТВАР, ВЕРУЈЕ СЕ ДА ЋЕТЕ ОТЕРАТИ НЕСРЕЋУ ИЗ ДОМА: Славимо Светог Атанасија Великог

СУТРА ОБАВЕЗНО УРАДИТЕ ЈЕДНУ СТВАР, ВЕРУЈЕ СЕ ДА ЋЕТЕ ОТЕРАТИ НЕСРЕЋУ ИЗ ДОМА: Славимо Светог Атанасија Великог

Мало је светитеља који су били тако безобзирно клеветани и тако злочиначки гоњени као он

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква и њени верници 15. маја славе светог Атанасија Великог, најпрогоњенијег свеца у историји хришћанства.

Свети Атанасије Велики од раног детињства био је посвећен вери. Kао ђакон архиепископа Александра, био је на Првом васељенском сабору у Никеји На овом скупу светац се прослави својом ученошћу, благочешћем, и ревношћу за Православље.Умногоме је допринео да се аријанство сузбије, а православље утврди. Сматра се да је рођену граду Александрији или можда у оближњем граду Даманхур у делти Нила, негде између 293. и 298. године. Писао је „Символ вере“, који је био на Сабору усвојен. По смрти Александровој, Атанасије би изабран за архиепископа Александријског. У звању архиепископском остане преко 40 година, а готово кроз цео живот свој био је гоњен од јеретика. Од царева највише су га гонили: Kонстанције, Јулијан и Валенс; од епископа Јевсевије Никомидијски, са још многим другим; а од јеретика Арије и његови следбеници.

Био је принуђен да се крије од гонитеља чак и у бунару, у гробу, по приватним кућама, пустињама. У два маха морао је бежати у Рим. Тек пред смрт проживео је неко време мирно као пастир добри усред доброг стада свога, које га је истински љубило. Мало је светитеља који су били тако безобзирно клеветани и тако злочиначки гоњени као, но његова велика душа све је трпељиво поднела ради љубави Христове и најзад изашла победоносна из целе те страшне и дуготрајне борбе. За савет, утеху и моралну потпору често је одлазио Светом Антонију, кога је он поштовао као свог духовног оца. Умро је 373. године. Мало пре смрти рукоположио је свог прејемника, епископа Петра.

Народна веровања и обичаји

На југу Србије до данас је живи легенда а о томе како је ђаво искушавао Светог Атанасија прерушивши се у најлепшу девојку која га је мамила да се одрекне Бога и придружи јој се у обожавању нечастивог. Свети Атанасије је прозрео ову превару и замолио девојку да му покаже ђавољску моћ тако што ће ускочити у мали ћуп. Она је то учинила, а монах је одмах затворио посуду и бацио је у море. Легенда каже да је ћуп годинама плутао, све док га нису пронашли рибари који су га отворили.

Стари кажу да чим загрми, ђаво помисли да то иде Свети Атанасије, уплаши се и одмах ускаче у посуде. Зато је важно да се на данашњи дан сви судови држе чврсто затворени.

У неким крајевима Србије, Светог Атанасија славе воденичари који верују да тог дана ђаволи вребају у вировима, па ни воденице тада не раде.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept