Početna » СУТРА ОБЕЛЕЖАВАМО СВЕТОГ МАKАРИЈА ЕГИПАТСKОГ: Од Бога је добио ДАР ком су се дивили и људи и демони

СУТРА ОБЕЛЕЖАВАМО СВЕТОГ МАKАРИЈА ЕГИПАТСKОГ: Од Бога је добио ДАР ком су се дивили и људи и демони

Макарије је живео деведесет седам година

од Паланка данас
0 Коментар

Српска православна црква сутра обележава Светог Макарија Египатског.

Оженио се са 19 година, али му је супруга умрла непосредно након женидбе. Пошто јој је обећао верност до краја живота, а како није желео да дође у искушење, одлучио је да оде у пустињу, где је живео чак 60 година.
Предање каже да га је због аскетског живота, упорности и издржљивости коју је показао, Бог наградио даром да може да васкрсава мртве.

Kад су га питали, зашто је толико сув и кад једе и кад не једе, он одговори: „Од страха Божијег“.

Толико је успео да очисти свој ум од злих помисли и срце од злих жеља да га је Бог обдарио даром чудотворства. Његово смирење задивљавало је људе и демоне.

По повратку у цивилизацију са 80 година, Макарије је, према легенди, ишао од места до места и помагао да се васкрсну хришћани који су убијани само због исповедања своје вере.

Једном му је демон рекао: „Има само једно, у чему те ја не могу надвладати; то није пост, јер ја не једем никад ништа; то није ни бдење, јер ја не спавам никад“.

– Него шта је то? – упита га Макарије.

– Твоје смирење – одговори демон.

Макарије је живео деведесет седам година. Пред смрт су му се јавили из оног света свети Антоније и свети Пахомије и наговестили му да ће кроз девет дана умрети, што се и догодило.

Још му се пред саму смрт јавио херувим који му је открио у визији блажени свет небески, похвалио труд и врлину његову и рекао му, да је послат да му узме душу у Царство небеско. Умро је 390. године.Povezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept