Početna » СУТРА СЕ ЗАВРШАВА ГРЕЈНА СЕЗОНА, А СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ НАМ СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ: Ево до када су топлане у обавези да греју

СУТРА СЕ ЗАВРШАВА ГРЕЈНА СЕЗОНА, А СЛЕДЕЋЕ НЕДЕЉЕ НАМ СТИЖЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ: Ево до када су топлане у обавези да греју

Председница Скупштине удружења топлана Србије Ивана Калања рекла је да су топлане, упркос високим температурама, у обавези да прате...

од Паланка данас
0 Коментар

Сутра, 15 .априла се званично завршава грејна сезона. Председница Скупштине удружења топлана Србије Ивана Калања рекла је за РТС да су, у случају ниских температура, топлане у обавези да до 3. маја испоручују грејање. Истакла је да се постепено прелази на чистије енергенте и да тренутно 80 одсто топлана користи природни гас.


Председница Скупштине удружења топлана Србије Ивана Калања рекла је за РТС да су топлане, упркос високим температурама, у обавези да прате прогнозе и да од 15. априла до 3. маја када средње дневне температуре падну испод 12 степени морају да испоручују топлотну енергију.

Говорећи о грејној сезони која се сутра званично завршава, Калања је рекла да није било проблема са грејањем, да су се топлане добро спремиле, као и да се из године у годину све више модернизују.

„Морам да напоменем да је у јануару, колико год данам је деловао благ, у Београду на пример било девет ноћи грејања, тако да грејање је у реду спрам спољних услова“, рекла је Ивана Калања.

Када је реч о захтевима за повећање цена, Калања је истакла да су неке локалне самоуправе одобриле веће цене, али да већина није.

„Сад на крају грејне сезоне се своде рачуни. Израчунаће се колико је потрошено енергената, електричне енергије. Методологија каже, уколико је више наплаћено, да се цена смањује за наредну грејну сезону и обрнуто, тако да до почетка грејне сезоне имаћемо тачан пресек у свим градовима“, навела је Калања.

Истакла је да су прама закону у обавези да пређу на наплату по потрошњи и да сви новоизграђени објекти улазе у такву наплату, а да се у старијим објектима постепено прелази на тај систем наплате.

Калања је навела да се грејање у 15 градова наплаћује по потрошњи, а да се у осталим градовима грејање наплаћује на оба начина.

Додала је да се константно ради на томе да топлане пређу на чистије енергенте и да 80 одсто топлана сада користи природни гас, а да остале топлане и даље користе мазут и угаљ.

ЕспресоPovezane vesti

Портал Паланка данас је први регистровани веб портал ове врсте у нашем граду. Настао је почетком 2014 године као потреба за праћењем вести на један нов и савремен начин….

Последнје вести

@2022 – Сва права задржана – Паланка данас. Дизајн и израда сајта:  Konncept